Skip to main content

Το ΑΠΘ κοντά στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

Το ΑΠΘ προχώρησε στη δημιουργία Εδαφολογικού Εργαστήριου Γεωανάλυσης, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΑΠΘ στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας, το ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία Εδαφολογικού Εργαστήριου Γεωανάλυσης, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την ελάττωση της χημικής ρύπανσης καθώς και τη διατήρηση της ποιότητας των φυσικών πόρων.

Εκτός από τις εργαστηριακές αναλύσεις που θα διενεργεί, όπως εδαφολογικές, φυλλοδιαγνωστικής, νερού κ.α., το Εργαστήριο του ΑΠΘ θα παράσχει συμβουλές και οδηγίες στους αγρότες τόσο του νομού Ηλείας όσο και των όμορων νομών Αχαΐας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Το εν λόγω εργαστήριο εγκαινιάστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2009, ενώ μελλοντικά θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την εδαφολογική μελέτη όλων των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού, καταρτίζοντας εδαφολογικούς χάρτες που θα παρουσιάζουν διάφορους τύπους εδαφών με παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες και τα οποία απαιτούν παρόμοιες γεωργικές επεμβάσεις. Το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον αγροτικό όσο και για τον αστικό πληθυσμό του νομού Ηλείας.

Τη χρηματοδότηση του Εδαφολογικού Εργαστηρίου ανέλαβε ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC), ενώ υπεύθυνη για τη λειτουργία του είναι η Ηλειακή Αναπτυξιακή με τη στήριξη της νομαρχίας Ηλείας.

ZENITH