Skip to main content

Το «ατύχημα» της Πρωτομαγιάς για την αγορά της Θεσσαλονίκης

Τα ψιλά γράμματα για τους γραφειοκράτες των υπουργείων και του Δημοσίου, που αντιλαμβάνονται την πραγματική οικονομία μέσα από διατάξεις, που αναπαράγονται copy/paste και με την απαραίτητη «στρόγγυλη

του Γιώργου Μητράκη

Φέτος η Πρωτομαγιά «πέφτει» Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, αλλά και όσους ιδιωτικούς υπαλλήλους δουλεύουν πενθήμερο, η 1η Μαϊου «δεν είναι αργία, είναι απεργία» και μαζί με το Σαββατοκύριακο κάνουν ένα ωραιότατο ανοιξιάτικο τριήμερο. Ευκαιρία για χαλάρωση, αλλά και για… απόδραση από την πόλη, τουλάχιστον για κάποιους που έχουν ακόμη διάθεση και δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Μέχρι εδώ η αλληλουχία σκέψεων και προτάσεων είναι απλή και φυσιολογική, στα όρια της απλοϊκότητας. Προκειμένου, λοιπόν, η ζωή μας –και κυρίως οι σκέψεις γύρω από την Πρωτομαγιά που φέτος πέφτει Παρασκευή- για αποκτήσει ενδιαφέρον παρεμβαίνει η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει μέχρι στιγμής για τις εκπτώσεις και τις Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά, την Κυριακή 3 Μαϊου η αγορά οφείλει να δουλέψει. Είναι η πρώτη Κυριακή του ενδιάμεσου των εκπτωτικών περιόδων δεκαημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτρέπονται οι προσφορές. Μόλις οι φορείς της αγοράς –στη Θεσσαλονίκη σίγουρα, πιθανότατα και αλλού- συνειδητοποίησαν πώς διαμορφώνεται η συγκυρία άρχισε ο εκνευρισμός.

Κατ’ αρχήν, κάποιοι καταναλωτές θα λείπουν και είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν τον τρόπο να πάνε τη βόλτα τους αυτή την εποχή είναι οι καλύτεροι πελάτες του εμπορίου. Για τον απλούστατο λόγο ότι εμφανώς διαθέτουν πόρους και βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Οι έμποροι αντιλαμβάνονται, λοιπόν, ότι αντί για μία «κουτσή» μέρα, όπως είναι το Σάββατο ανάμεσα σε δύο αργίες, πιθανότατα θα βιώσουν δύο «κουτσές» ημέρες και θα σπαταλήσουν μία Κυριακή από τις επτά που μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.

Ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης περιμένει να δει αν κάποιος αντιληφθεί τη διαφαινόμενη δυσλειτουγία  και κάνει νομοθετική παρέμβαση, διότι αλλιώς δε λύνεται ένα θέμα, οι παράμετροι του οποίου έχουν τεθεί με νόμο. Αν δεν υπάρξει τέτοια εξέλιξη τότε τις επόμενες ημέρες θα βγει δημόσια για να προτρέψει τους συναδέλφους του να μην ανοίξουν, σε μία Κυριακή που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει εκ των προτέρων «σκοτωμένη».

Τότε είναι βέβαιον ότι θα κατηγορηθεί για… αβάντα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαστήματα, που σίγουρα θα ανοίξουν, αλλά –όπως λέει- «καλύτερα να με βρίζουν γι’ αυτό, παρά να κλαίμε όλοι μαζί τη Δευτέρα για τη χασούρα και να γκρινιάζουμε ότι κανείς δεν το σκέφτηκε». Βέβαια, επειδή η Πρωτομαγιά γιορτάζεται και είναι αργία παντού ενδέχεται στη Θεσσαλονίκη να καταγραφεί τουριστική κίνηση ξένων από τα βαλκάνια και την Τουρκία και η παρτίδα εν μέρει να σωθεί, αλλά αυτό αφορά μόνο το κέντρο της Θεσσαλονίκης και όχι την υπόλοιπη περιοχή και χώρα.

Από την προοπτική να ανοίξει η αγορά μια τέτοια Κυριακή που θεωρητικά αποτελεί την κατάληξη τριημέρου αργίας δυσαρεστημένοι -για ευνόητους λόγους- είναι και οι τουριστικοί πράκτορες που διοργανώνουν εκδρομές. Πίστευαν ότι είχαν στη διάθεσή τους ένα βολικό τριήμερο για να «ψαρέψουν» ταξιδιώτες, ακόμη και ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι –ενδεχομένως- θα θυσίαζαν μία ημέρα, αλλά σε καμία περίπτωση δύο ημέρες. Χώρια που –όπως λένε- τα ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή ακυρώνουν την αίσθηση των μικροδιακοπών σε όλους.

Όλα αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους γραφειοκράτες των υπουργείων και του Δημοσίου, που αντιλαμβάνονται την πραγματική οικονομία μέσα από διατάξεις, που αναπαράγονται copy / paste και με την απαραίτητη «στρόγγυλη σφραγίδα». Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με ζωντάνια, κίνηση, παλμό, αναπνοή και ενίοτε περιπαικτική διάθεση να τους… βγάλει τη γλώσσα.

ZENITH