Skip to main content

Το βιοαέριο στο επίκεντρο ημερίδας του ΚΑΠΕ

Ημερίδα με θέμα «Βιοαέριο: μια ασφαλής και αειφόρος ενεργειακή πηγή» διοργανώνει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Ημερίδα με θέμα «Βιοαέριο: μια ασφαλής και αειφόρος ενεργειακή πηγή» διοργανώνει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετέχοντας στο έργο BIG>East. Η ημερίδα διεξάγεται με την υποστήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της AGROTICA 2010.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν:

  • Οι δυνατότητες αξιοποίησης και χρήσης του βιοαερίου σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
  • Το Ευρωπαϊκό έργο BIG>East.
  • Μελέτες μονάδων βιοαερίου από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Σχεδιαστικές παράμετροι μονάδων βιοαερίου.

Το έργο BIG>East ξεκίνησε το 2007 με τη συμμετοχή 12 φορέων από 10 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της παραγωγής και χρήσης του βιοαερίου, ως μία ασφαλή και αειφόρο ενεργειακή πηγή, σε έξι επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης: Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση δυνατοτήτων υλοποίησης μικρής κλίμακας αγροτο-κτηνοτροφικών μονάδων αξιοποίησης βιαερίου και στην κατάδειξη των ενεργειακών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ωφελειών της αξιοποίησης του βιοαερίου, σε τοπικό επίπεδο.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο τομέας του βιοαερίου εμφανίζει σήμερα ραγδαία εξέλιξη και η σχετική αγορά συνεχώς επεκτείνεται σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Δανία. Στις χώρες αυτές, η πρόληψη, η μείωση παραγωγής αποβλήτων και η διαχείρισή τους με αειφορικούς τρόπους έχουν καταστεί σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες και συνιστούν ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και του περιορισμού των εκπομπών αερίων.

Την ίδια στιγμή, σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η παραγωγή και χρήση του βιοαερίου είναι πολύ περιορισμένη. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτός από την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού τους, οι χώρες αυτές καλούνται να επιτύχουν και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

ZENITH