Skip to main content

Το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ παραμένει η διεθνής αγορά. Η αγωνία δεν αφορά τόσο το ύψος των επιτοκίων, καθώς τα δεδομένα της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν ακόμα στους χαράσσοντες τη νομισμ
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ παραμένει η διεθνής αγορά. Η αγωνία δεν αφορά τόσο το ύψος των επιτοκίων, καθώς τα δεδομένα της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν ακόμα στους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική να προχωρήσουν σε μετατροπή της. Επομένως, σε επίπεδο τουλάχιστον επιτοκίων η ΕΚΤ αναμένεται  να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Ωστόσο,  αναλυτές αναμένουν επιπλέον χρηματοδότηση στο τραπεζικό σύστημα σε μία προσπάθεια να απομακρύνει η ΕΚΤ τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα δεχθεί πιέσεις να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμά της για την αγορά κρατικών ομολόγων. Το βασικό λοιπόν ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει καθορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή κάποιο όριο στις αγορές, ούτε και έχει διευκρινίσει ποια ομόλογα έχει αγοράσει ή πόσο καιρό θα τα κρατήσει. Διαχειριστές πάντως μεγάλων επενδυτικών funds επιμένουν πάντως ότι ούτε σήμερα θα διευκρινίσει τις προθέσεις του ο επικεφαλής της Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ για το αν και μέχρι πότε θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ έχουν καταλήξει περίπου 40 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα μέσα σε ένα μήνα, από τότε δηλαδή (10/5) που η διοίκησή της πήρε την απόφαση να στηρίξει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από τα 40 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει μέχρι τις 4/6 τα μισά περίπου είναι ελληνικά, τα οποία έχουν διαθέσει μεγάλες κεντροευρωπαϊκές   τράπεζες.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί σήμερα που ζητούν μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ΕΚΤ, καθώς η ανησυχία αυτή επηρεάζει τη διατραπεζική αγορά, προκαλώντας μικρή αλλά σταθερή αύξηση των επιτοκίων της, με αποτέλεσμα τα spreads Ισπανίας και Πορτογαλίας να παραμένουν υψηλά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν ελήφθη με ομοφωνία, καθώς ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ έχει διαφωνήσει με την εν λόγω πολιτική. Για τα ελληνικά πάντως ομόλογα η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει τις αγορές όσο χρειασθεί σε συνδυασμό με την υλοποίηση του πακέτου των 110 δισ.  ευρώ.

Τέλος, ένα ακόμα ανακοινωθέν που αναμένεται με αγωνία είναι οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ.

ZENITH