Skip to main content

Το Δεκέμβριο η ολοκλήρωση του προγράμματος «SmartEyes»

Κοινοτική στήριξη ζητάει το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Δηλώσεις του καθηγητή Λ.Χατζηλεοντιάδη στη voria.gr
Μέσα στο Δεκέμβριο, πρόκειται να ολοκληρωθεί επίσημα το πρόγραμμα «SmartEyes», το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία τρία χρόνια από το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ, σύμφωνα με δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. «Πριν από 10 μέρες ολοκληρώθηκε η τελευταία παρτίδα και αναμένεται η επίσημη λήξη» δήλωσε ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Το «SmartEyes» αφορά μία συσκευή που προσφέρει βοήθεια σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Αποτελείται μεταξύ άλλων από έναν μικρού μεγέθους φορητό υπολογιστή, έναν δέκτη GPS και είναι εφοδιασμένο με ψηφιακό χάρτη. Το σύστημα συλλέγει στοιχεία μέσω GPS, τα επεξεργάζεται και παρέχει στο χρήστη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσανατολισμού μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Επιπλέον, έκτακτα ηχητικά μηνύματα αναφέρουν στο χρήστη την προσέγγισή του σε προεπιλεγμένα σημεία, όπως στάσεις λεωφορείων, σηματοδότες κ.α.

Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε το 2006 με 100 χρήστες στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εν δυνάμει χρήστες ανέρχονται σε 20.000 σε όλη την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος άγγιξε τα 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηλεοντιάδη, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των «SmartEyes», ενώ βασικός στόχος είναι η επέκταση των συσκευών σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Θέλουμε κοινοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το «SmartEyes» είναι ένα κοινωνικό προϊόν» τόνισε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του τμήματος έχει τραβήξει τα βλέμματα από το εξωτερικό, καθώς πριν λίγες μέρες τηλεοπτικό κανάλι από τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις για να προβάλλει τις εργασίες.

Το σύστημα πλοήγησης «SmartEyes», πέρα από τη βοήθεια που θα προσφέρει σε άτομα με προβλήματα όρασης, θα μπορέσει να εκτελέσει και άλλες λειτουργίες. Για παράδειγμα, «είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από τουρίστες για την διευκόλυνση των μετακινήσεων τους, ενώ η λειτουργία των ηχητικών μηνυμάτων μπορεί να επεκταθεί και με την χρήση κινητών τηλεφώνων», δήλωσε ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα «SmartEyes» κέρδισε το βραβείο«Καινοτόμου Ειδικής Υπηρεσίας» (Special Service innovation), στοπλαίσιο της ετήσιας απονομής των«Global Telecoms Business Innovation Awards». Η εκδήλωσηπραγματοποιήθηκεστις 9 Σεπτεμβρίου 2008, στο Λονδίνο και το «SmartEyes» διακρίθηκεμεταξύάλλων αντίστοιχων πρωτοποριακών προγραμμάτων.

74η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το τμήμα  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ παρουσίασε δύο νέα υπό επεξεργασία προγράμματά του.

Πρώτον, ένα τρισδιάστατο παιχνίδι, στόχος του οποίου είναι «να καταγράφει το μοντέλο του χρήστη, ανάλογα με τις επιλογές του σε θέματα που αφορούν παγκόσμια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον». Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καταγράφει τις επιλογές που κάνει ο παίχτης στη διάρκεια της χρήσης του, προκειμένου να εξαγάγει συμπεράσματα για το πόσο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος είναι.

Δεύτερον, ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται «κοινωνία του εγκεφάλου» και προσπαθεί να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη σκέψη για διάφορες λειτουργίες όπως μετακίνηση του κέρσορα, γραφή γραμμάτων κ.α. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Αλέξανδρος Μητάκης

ZENITH