Skip to main content

Το Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η έρευνα για το «Φάκελο της Κύπρου»

Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η Επιτροπή της κυπριακής Βουλής για το «Φάκελο της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρός της, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η Επιτροπή της κυπριακής Βουλής για το «Φάκελο της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρός της, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, παρουσία των μελών της Επιτροπής Αριστοφάνη Γεωργίου (ΑΚΕΛ) και Ζαχαρία Κουλία (ΔΗΚΟ) - ο Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) απουσίαζε στο εξωτερικό- ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής πόρισμα, η μορφή και το περιεχόμενο του οποίου έχει ήδη αποφασισθεί από την Επιτροπή. Σύμφωνα με τους όρους εντολής της Επιτροπής δεν θα αποδοθούν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες.

Το πόρισμα θα αποτελείται από δύο μέρη: το Γενικό, στο οποίο θα αναφέρονται οι όροι εντολής και όλα τα διαδικαστικά θέματα τα οποία έχουν απασχολήσει την Επιτροπή, από τη σύστασή της -το 1999 μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών- και το Ειδικό, στο οποίο θα καταγράφονται τα γεγονότα τα οποία η Επιτροπή έχει διερευνήσει.

Για κάθε γεγονός θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει και θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στη βάση τεκμηρίωσης, για ερωτήματα τα οποία είτε έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, είτε προκύπτουν από την έρευνα και τη μελέτη των γεγονότων.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι «η Επιτροπή γνωρίζει την αλήθεια, η οποία οδήγησε στην τραγωδία του ΄74, παρ΄ όλο που λείπουν κάποιες ψηφίδες».

Από την έρευνα της Επιτροπής, πρόσθεσε, καταγράφονται «μεγάλες ανατροπές σε γεγονότα και φωτίζονται άγνωστες πτυχές».

Η Επιτροπή απήυθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει στοιχεία από την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Ελλήνων τη δεκαετία του 1980 για το «Φάκελο της Κύπρου».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στον εναπομείναντα χρόνο η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να της δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό που την ενδιαφέρει και το οποίο φυλάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντίστοιχες υπηρεσίες και υπουργεία στην Ελλάδα.

«Η Επιτροπή», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, «έχει καταρχήν κάποιες απόψεις για το πώς θα πρέπει να χειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν είναι θέμα απόφασης μόνον από την Επιτροπή» και «θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και διαβούλευση και με την προεδρία της Βουλής και με την προεδρία της Δημοκρατίας για το πώς θα χειριστούμε αυτά τα ζητήματα».

«Όσον αφορά τα θέματα χειρισμού από πλευράς των δύο κυβερνήσεων (Ελλάδας και Κύπρου), αυτό που γνωρίζω», πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «είναι ότι δεν υπάρχει χειρισμός του ζητήματος». Όπως είπε, «υπάρχει μέχρι στιγμής κρούση από πλευράς Κύπρου προς την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση».

«Ουδείς παρεμποδίζει την Επιτροπή», δήλωσε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, «να καλέσει οποιονδήποτε μάρτυρα και για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, οι πραγματικοί δράστες, οι οποίοι έδιδαν εντολές -το επιτελείο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο- και ήσαν τα εκτελεστικά όργανα πρέπει να ερωτηθούν από την Επιτροπή και ας μην ομιλήσουν, ακόμα και Τουρκοκύπριοι ή Τούρκοι, εάν θέλουν, να μπορούν να δώσουν μαρτυρία οικειοθελώς σε αυτή την Επιτροπή».

Ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι ένας από τους ρόλους της Επιτροπής είναι η καταγραφή των γεγονότων με τεκμήρια και μαρτυρίες για να είναι όσο πιο κοντά στην αλήθεια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση εάν για τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής και για τη Διάσκεψη της Γενεύης η Επιτροπή έχει πλήρη εικόνα από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να έχει μαρτυρίες από βασικούς μάρτυρες-πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της εποχής, όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος Μαύρος, και εάν έχουν ζητήσει να λάβουν καταθέσεις από τους Ιωαννίδη, Ανδρουτσόπουλο και άλλους, είπε πως «η Επιτροπή αυτή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε λήψη καταθέσεων από Ελλαδίτες».

Μοναδική εξαίρεση υπήρξε για «τον τέως βασιλέα (Κωνσταντίνο) όπου κρίναμε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να είχαμε μία συνάντηση μαζί του, διότι υπήρχαν δύο - τρία σημαντικά σημεία, τα οποία έπρεπε να διευκρινισθούν και που τα θεωρούμε σαν σημεία-κλειδιά», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

«Όσον αφορά τα θέματα της Γενεύης», είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η αλήθεια είναι ότι εδώ είναι ένα από τα σημεία, όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης και ήδη έχουμε εντοπίσει κάποια άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για αυτή την περίοδο».

«Ελπίζω», είπε ο κ. Σιζόπουλος «ότι θα είμαστε σε θέση να φωτίσουμε, όσο είναι δυνατό, αυτό το κομμάτι της περιόδου 1974».

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει πέραν του 90%των εργασιών που της έχουν ανατεθεί με βάση τους όρους εντολής. Πραγματοποίησε συνολικά 111 συνεδριάσεις και άκουσε 114 μάρτυρες και έχει 11.000 σελίδες απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, που δόθηκε στον Τύπο:

-Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και η παράδοση του αρχείου του ΓΕΕΦ. Στις 23 Μαρτίου 2009 παραδόθηκε το πρώτο μέρος του υλικού που εντοπίσθηκε από την Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ύστερα από πολύμηνη μελέτη και το οποίο αποτελείτο από 40.000 σελίδες. Το δεύτερο μέρος, το οποίο αποτελείτο περίπου από 10.000, σελίδες παραδόθηκε στην Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2010

-Ολοκληρώθηκε η έρευνα στο αρχείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ((ΚΥΠ)- Κύπρου και την 1η Ιουλίου 2010 παραδόθηκε στην Επιτροπή σε ψηφιοποιημένη μορφή το πρώτο μέρος, το οποίο αποτελείται από 5.298 έγγραφα. Αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και η παράδοση και των υπολοίπων εγγράφων.

- Έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του Κρατικού Αρχείου και έχει παραληφθεί αριθμός δικογραφιών για γεγονότα της υπό εξέταση περιόδου.

- Από τον Ιούνιο άρχισε η μελέτη του αρχείου της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, το οποίο φυλάσσεται στο Αρχηγείο της Δύναμης. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.

-Έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται ότι η ομάδα των συνεργατών της Επιτροπής, θα αρχίσει την έρευνα του αρχείου στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο την ολοκλήρωσή του σε διάστημα ενός με ενάμιση μηνός.

-Συνεχίσθηκε η συλλογή βιβλίων που αφορούν την επίμαχη περίοδο, με βάση σχετικό κατάλογο, ο οποίος έχει ετοιμασθεί σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα (Ε.Ο.) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

-Η Υπηρεσία Μηχανογράφησης της Βουλής σε συνεργασία με την Ε.Ο. του Πανεπιστημίου καθώς και άλλων τμημάτων του, άρχισε και προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς την ψηφιοποίηση του συγκεντρωθέντος υλικού και τη δημιουργία προγράμματος στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Για τους σκοπούς της ψηφιοποίησης έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Βουλής ειδική αίθουσα στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα μηχανήματα για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας.

-Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει από διάφορες πηγές έγγραφα τα οποία πλησιάζουν τις 100.000 σελίδες, και αναμένεται με την ολοκλήρωση των εργασιών της να κυμανθούν μεταξύ 110 και 120.000.

-Η Επιτροπή έχει παραλάβει πρόσθετο αριθμό εγγράφων, τα οποία προέρχονται από τα βρετανικά αρχεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον «Φάκελο της Κύπρου», ανέφερε ότι το υλικό που συγκεντρώνεται κατατάσσεται σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο γενικής πρόσβασης, στο επίπεδο ειδικού χειρισμού και στο επίπεδο του άκρως απόρρητου, ενώ διαμορφώνεται και η αίθουσα και το λογισμικό πρόγραμμα, για να υπάρχει η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης στους ερευνητές, με παράλληλη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, προκειμένου να μηνυπάρξει διαρροή απόρρητων πληροφοριών, ειδικά για θέματα που αφορούντον στρατό και την ασφάλεια του κράτους.

ZENITH