Skip to main content

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την Ελλάδα

Φόβοι για το αν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα χρήματα για την εξόφληση της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, εκφράζονται ανοικτά από κυβερνητικά στελέχη.

Φόβοι για το αν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει ως τον Μάρτιο τα απαραίτητα 1,2 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην επόμενη δόση που πρέπει να εξοφληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκφράζονται ανοικτά από κυβερνητικά στελέχη. «Αν δεν τα συγκεντρώσουμε, θα ζητήσουμε μια δίμηνη παράταση» τόνισε ο υπουργός Επικρατίας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το πρόβλημα, ωστόσο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΔΝΤ, μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί να δώσει παράταση μόλις μια φορά, σε κράτος της Λατινικής Αμερικής, το οποίο, αποδεδειγμένα δεν είχε άλλους πόρους για να επιβιώσει. Πέραν αυτής της εξαίρεσης, ποτέ άλλοτε στην μακρόχρονη ιστορία του δεν έκανε τέτοια παραχώρηση. Συνεπώς, όταν η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται, με ...χαρακτηριστική άνεση ότι θα θέσει ζήτημα παράτασης, προφανώς, έχει τη σχετική άγνοια του βαθμού δυσκολίας που συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του Ταμείου, αναφέρουν ότι το κλίμα για την Ελλάδα, ούτως ή άλλως, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Παράγοντες του ΔΝΤ εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν και κατά πόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει και υπογράψει και προβληματίζονται για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, όποια κι αν είναι αυτή. Μάλιστα, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έκρυψε αυτή την ανησυχία της.

ZENITH