Skip to main content

Το ΔΝΤ βλέπει αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει την αδύναμη ανάπτυξη της φέτος και του χρόνου, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί δημοσιονομική πειθαρχία, εκτιμά το ΔΝΤ.
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει την αδύναμη ανάπτυξη της φέτος και του χρόνου, ενώ αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια μακροχρόνια προβλήματα για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα υπάρξει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2010 και το 2011 από τα χαμηλά επίπεδα, λόγω κυρίως της αύξησης των εξαγωγών και των μέτρων τόνωσης που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις. Αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλός. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις πιστώσεις.

Η προοπτική μιας άνισης ανάκαμψης αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες.  «Οι άνθρωποι ανησυχούν για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Luc Everaert, στέλεχος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να βαδίζουν πάνω σε μια λεπτή γραμμή υποστηρίζοντας την ανάπτυξης της οικονομίας, φροντίζοντας παράλληλα για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποδεικνύοντας ότι όλες οι πολιτικές τους είναι πραγματικά βιώσιμες».

Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποία αποτελείται κυρίως από δάνεια με κρατική εγγύηση, έχει ως σκοπό να προβάλει το μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας ως οι ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθώντας τα ασθενέστερα μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

«Η ελληνική κρίση είναι μια ισχυρή υπενθύμιση των μακροχρόνιων διαφορών στην φορολογική αρχιτεκτονική της περιοχής», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Για να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές, θα απαιτηθεί σημαντική ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας καθώς και καθιέρωση διαδικασιών για τη διαχείριση κρίσεων».

Το ΔΝΤ έθεσε ερωτήματα και σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας. Δεδομένου του κινδύνου της διπλής ύφεσης στην Ευρώπη και το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται, η έκθεση αναφέρει ότι η σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους δεν είναι «ούτε εφικτή ούτε επιθυμητή» βραχυπρόθεσμα. Όμως, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι χώρες με ήδη υψηλό χρέος θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα του τρέχοντος έτους, καθώς και ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν μέτρα για να συρρικνωθεί το χρέος τους μακροπρόθεσμα. «Δείκτες αειφορίας αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σχετικά με το δημόσιο χρέος στις περισσότερες χώρες και η προσπάθεια εξυγίανσης που απαιτείται σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη», αναφέρει η έκθεση.

ZENITH