Skip to main content

Το «Δόγμα Ασφαλείας» των ΗΠΑ για το 2015

Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν πώς θα κινηθούν σε τομείς που αφορούν την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, το κλιματολογικό πρόβλημα, την τρομοκρατία καθώς και σε γεωγραφικές περιοχές σημαντικές για αυτές.

Παρ’ ό,τι δεν συνηθίζεται από καμιά κυβέρνηση να αποκαλύπτει όλα τα σχέδιά ενεργειών της, εν τούτοις καλό είναι να μελετώνται τα επίσημα έγγραφα, διότι σε γενικές γραμμές δεν απέχουν πολύ από τα κρυπτόμενα. Αρκεί ο αναλυτής να μπορέσει να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, αλλά και συγκρίνοντας τις παλαιότερες ανακοινώσεις με τα όσα συνέβησαν στην πράξη.

Όταν φερ’ ειπείν οι ΗΠΑ στο καινούργιο «Δόγμα Ασφαλείας» γράφουν, ότι στην Ουκρανία «θα λειτουργήσουν παρεμβατικά, αλλά με διπλωματικό τρόπο, πρέπει να ερμηνευθεί σωστά ο «διπλωματικός τρόπος», με δεδομένο ότι καθημερινώς αποστέλλεται εξοπλισμός τόσο στην Ουκρανία όσο και στις εγγύς της Ρωσίας χώρες.

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο το «Δόγμα της Πολιτικής Ασφαλείας» των ΗΠΑ για το έτος 2015, εν είδει ατζέντας και προγραμματικών ενεργειών, από το οποίο παραθέτω αποσπάσματα όπως τα δημοσίευσε το geopolitics.com.

Οι ΗΠΑ, μέσω του δελτίου αναφέρουν πώς θα κινηθούν σε επίπεδα που αφορούν οικονομία, διεθνείς σχέσεις, το κλιματολογικό πρόβλημα, την τρομοκρατία καθώς και σε γεωγραφικές περιοχές σημαντικές για αυτές.

Επιγραμματικά και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι:
- Δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ασίας και της Αφρικής με ρητή στήριξη για τις επιχειρήσεις και κάθε άλλη ενέργεια εμπορική/επιχειρηματική που θα γίνει εκεί από αμερικανικά συμφέροντα.
- Αποχωρούν επί της ουσίας από τα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και αναφέρουν πως προτιμούν την ενεργοποίηση συμμάχων και συνεργατών "που θα μπορούν να αμυνθούν μόνοι τους". Κατονομάζουν συγκεκριμένα τις χώρες του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, ενώ αναφέρονται και στο Ιράν αλλά στο πλαίσιο εξομάλυνσης προβλημάτων μαζί με αυτό της Συρίας.
- Αναφέρονται, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής διάταξης των ΗΠΑ τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και στον χώρο των υποδομών, του ενεργειακού και της κυβερνοασφάλειας. Έμφαση, επίσης, δίνουν σε κοινωνικά θέματα που αφορούν την υγεία. Αυτό είναι αναμενόμενο από την κυβέρνηση Ομπάμα που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της για πολλούς λόγους. Γνωστή είναι η «ταλαιπωρία» στην Γερουσία ανάλογων νομοσχεδίων.
- Αναφέρουν την ενίσχυση μέτρων ασφαλείας εντός της χώρας κατά της τρομοκρατίας αλλά με τον ίδιο τρόπο μειώνουν την βαθμίδα απειλής μιας θρησκευτικής κλιμάκωσης, καθώς λένε ρητά πώς "είναι ψέμα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ". Το παράδοξο βεβαίως είναι πως το 95% των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι ακριβώς από Ισλαμιστές εντός συνόρων. Ο κ. Ομπάμα πάντως και προχθές ακόμη έσπευσε να διαχωρίσει τους ακραίους μουσουλμάνους από τον μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό που διαβιεί στις ΗΠΑ.
- Για ακόμα μια φορά ξεκαθαρίζουν στο θέμα της Ουκρανίας πώς ναι, μεν, θα λειτουργήσουν παρεμβατικά, αλλά με διπλωματικό τρόπο μέσα από διεθνή όργανα και όχι ως "πλανητική αστυνομία" όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα.
- Αναφέρονται ειδικά στο θέμα των καινοτομιών τεχνολογίας και επιχειρησιακών μοντέλων αποζητώντας την ανάπτυξή τους εντός της χώρας των ΗΠΑ, όπως έκαναν τόσο καιρό.

Τα παραπάνω είναι ένα τμήμα μόνο από την πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στο Δόγμα Ασφαλείας των ΗΠΑ για το 2015. Το geopolitics.com παρατηρεί ότι είναι έντονα υπογραμμισμένη στο πώς αυτό αποτελεί μέρος των αξιών και ιδανικών των ΗΠΑ δίνοντας έτσι και ιδεολογική σφραγίδα στο όλο δόγμα, για να πάρει και εθνική σημασία.

Σ’ όλα αυτά να προσθέσουμε όμως, πως ενώ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια είχε τεθεί σε δεύτερη μοίρα, τώρα δείχνει τάσεις αύξησης προκειμένου να αποτραπεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή. Κι αυτό δεν είναι καταγεγραμμένο στο «Δόγμα».

Ο Μακεδών

ZENITH