Skip to main content

Το έγγραφο της ΕΛΑΣ για τη μη σύλληψη των μεταναστών

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εγκυκλίου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα και έχει ανακληθεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ

Την ύπαρξη της εγκυκλίου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τους μετανάστες, που η αποκάλυψή της χθες βράδυ προκάλεσε σύγχυση και σάλο(δείτε περισσότερα εδώ) επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως έχει την ευθύνη όποιος την υπέγραψε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ . Βούτσης, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τονίζει.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε στον Σκάι ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και έχει ανακληθεί. Επί του περιεχομένου ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.

«Το έγγραφο υφίσταται» τόνισε στον Σκάι ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, ο οποίος σημείωσε ότι το έγγραφο κονοποιήθηκε χθες το μεσημέρι και ανακλήθηκε χθες το βράδυ. Πρόσθεσε, δε, ότι από σήμερα είναι υποχρεωμένοι στα σύνορα να συλλαμβάνουν τους μετανάστες να ακολουθείται μια διαδικασία και στην συνεχεία να τους αφήνουν ελεύθερους για ένα μήνα και αν δεν φεύγουν να παίρνουν εξάμηνη αναβολή.

Το έγγραφο

Image
Το έγγραφο της ΕΛΑΣ για τη μη σύλληψη των μεταναστών

Από χθες έχει ξεσπάσει θύελλα για εντολή σύμφωνα με την οποία δεν θα συλλαμβάνεται κανένας παράνομος μετανάστης και θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, η απόφαση προέβλεπε πως εφεξής δεν θα συλλαμβάνεται κανένας παράνομος μετανάστης που εισέρχεται στη χώρα, ενώ άμεσα αφήνονται ελεύθεροι όσοι παράνομοι μετανάστες που έχουν συλληφθεί και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Ακόμη, η φερόμενη εντολή του υπουργού προβλέπει ότι στους παράνομους μετανάστες που εντοπίζονται στα σύνορα θα χορηγείται φύλλο πορείας, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε, ενώ εάν εντοπιστούν εκ νέου θα λαμβάνουν άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Χθες σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας». Με χθεσινές δηλώσεις του στο Βήμα, δε, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης εκτίμησε ότι πιθανόν η διαταγή να βγήκε από κάποιον ταξίαρχο, επειδή αργούν οι κρίσεις και κάποιος δημιουργεί ζητήματα.

Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία, όπως τονίζει, μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών.


 

ZENITH