Skip to main content

Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν αποτελεί το τέλος εποχής για το ισχυρό δολάριο

Το δολάριο ανέκτησε και πάλι έδαφος έναντι του ευρώ χθες, την πρώτη ημέρα μετά από τη συμφωνία των 110 δισ. ευρώ του ελληνικού σχεδίου διάσωσης. Το ράλι του δολαρίου ενδέχεται να μην έχει τελειώσει ακ
Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας συνεπάγεται το τέλος των ημερών ενίσχυσης του δολαρίου; Το αμερικανικό νόμισμα έχει κερδίσει φέτος περίπου 8% έναντι του ευρώ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι αυτό σχετιζόταν με την άποψη ότι το δολάριο ήταν πλέον ένα πολύ πιο ασφαλές «καταφύγιο» από ότι το ευρώ υπό τη σκιά των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα από τα κράτη που χρησιμοποιεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Έτσι θα ήταν λογικό να σκεφτούμε ότι το ευρώ μπορεί τελικά να επιστρέψει στις στέρεες βάσεις του. Μη βιάζεστε όμως!

Το δολάριο ανέκτησε και πάλι έδαφος έναντι του ευρώ χθες, την πρώτη ημέρα μετά από τη συμφωνία των 110 δισ. ευρώ του ελληνικού σχεδίου διάσωσης. Το ράλι του δολαρίου ενδέχεται να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Ακόμα και αν είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν η χώρα είναι δημοσιονομικά ισχυρή. «Η αντίδραση στο bailout για το ευρώ ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο», είπε ο Nick Bennenbroek, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς νομισμάτων της Wells Fargo Bank στη Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν επίσης τέσσερις ακόμα «χρήστες» του ευρώ που αποτελούν μέρος του λεγόμενου PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία), οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποικίλα οικονομικά προβλήματα. Με δεδομένη μάλιστα την υποβάθμιση από την Standard & Poor της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Michael Woolfolk, ο επικεφαλής αναλυτής στρατηγικής της Bank of New York Mellon στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις σε ευρώ δείχνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν σημαίνει και το τέλος των δεινών της υπερχρεωμένης Ευρώπης. «Αυτό είναι ένα ωραίο ξεκίνημα. Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω υποβαθμίσεις και αυτό αφήνει επίσης ανοικτό το ερώτημα του κατά πόσον άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία τελικά να ζητήσουν παρόμοια σχέδια διάσωσης», σημείωσε.

Ο Bennenbroek υποστηρίζει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει πιθανώς στα 1,30 δολάρια εντός των επόμενων τριών μηνών - ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με τα δημοσιονομικά της Ευρώπης. Ο Bennenbroek πρόσθεσε ότι ακόμη και αν όλες οι χώρες της PIIGS είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα προβλήματα του χρέους τους (το οποίο δεν φαίνεται πιθανό), το δολάριο εξακολουθεί να μοιάζει περισσότερο ελκυστικό από το ευρώ, μόνο και μόνο επειδή η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι στην Ευρώπη.

Με δεδομένο αυτό, ο Bennenbroek δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΣ θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα σε αύξηση των επιτοκίων πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ωφελήσει το δολάριο εφόσον τείνει να ενισχύεται, όταν αυξάνονται τα επιτόκια. "Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η οικονομική ανάπτυξη και οι προοπτικές για το αμερικανικό εξακολουθούν να ευνοούν το δολάριο έναντι του ευρώ», είπε ο κ. Bennenbroek.

Ο Woolfolk συμφώνησε ότι το ευρώ θα συνεχίσει την πτώση και να πέσει τόσο χαμηλά στα 1,28 δολάρια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και 1,10 δολάρια έως τα τέλη του 2011. Αλλά πιστεύει επίσης ότι οι σημαντικές αυτές κινήσεις συνδέονται  περισσότερο με το πότε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια. «Όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα της Fed», είπε. Ακόμα, αξίζει να θυμηθούμε ότι το δολάριο και το ευρώ δεν αποτυπώνουν όλη την εικόνα. Είναι μόνο δύο νομίσματα, αν και τα δύο πολύ σημαντικά.

Ο Anthony Welch, διευθυντής του The Currency Strategies Fund, αμοιβαίο κεφάλαιο που ειδικεύεται στις ξένες επενδύσεις ανταλλαγής σημείωσε ότι τα νομίσματα της Βραζιλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας όλα ανατιμήθηκαν έναντι του δολαρίου.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει ότι μία υγιής μετατόπιση έλαβε χώρα στις αγορές συναλλάγματος. Όλα τα νομίσματα εμφανίζονται ως συναλλαγές με βάση τη θεμελιώδη δύναμη ή την αδυναμία των οικονομιών τους.

Ο Welch πιστεύει ότι το ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 1,25 δολάρια έναντι του δολαρίου, αλλά και ότι το δολάριο μπορεί να συνεχίσει να υποτιμάται έναντι άλλων νομισμάτων χωρών που στηρίζουν την οικονομία τους σε βασικά εμπορεύματα.

Cnnfn.com

ZENITH