Skip to main content

Το ελληνικό... τελεσίγραφο σε Eurogroup και Γερμανούς

Το δικό της τελεσίγραφο στέλνει τώρα η ελληνική πλευρά στο Βερολίνο. Αντιδράσεις και στην Κομισιόν για τη γερμανική εμμονή - Οι Έλληνες νιώθουν ότι τους την είχαν στήσει λέει Βρετανός ανταποκριτής

Δύο είναι οι επιλογές στο αυριανό Eurogroup, «να αποδεχθεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα» σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση, μετά το «όχι» από τη Γερμανία

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» τόνισαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά καλεί εμμέσως πλην σαφώς και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπανισσόμενη ότι το αίτημα απευθύνεται στο Eurogroup και όχι στο Βερολίνο και καλώντας τους υπόλοιπους εταίρους να αποδείξουν ότι δεν ετεροκαθορίζονται, σε τόσο μεγάλο βαθμό, από τους Γερμανούς.

Εν τω μεταξύ, η σκληρή στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που από κάποιους εκλαμβάνεται ως εμμονή, προκάλεσε αντιδράσεις και στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύκλοι της Κομισιόν, σχολιάζοντας την αρνητική αντίδραση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, λένε χαρακτηριστικά, «ας μη βιάζονται κάποιοι, η διαπραγμάτευση ξεκινάει στις 16:00, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group».

Σαφείς αποστάσεις από τον Σόιμπλε πήρε ακόμα και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, o οποίος συνέστησε ότι «δεν πρέπει να λέμε "ναι" ή "όχι" τόσο γρήγορα».

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει τώρα την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν είναι εφικτό να πει ένα “ναι” στα ελληνικά αιτήματα. Ζήτησε μάλιστα να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να μην απαιτούν περαιτέρω χρηματοδότηση.

«Οι Έλληνες νιώθουν πως τους την είχαν στήσει», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Βρετανός ανταποκριτής του Channel 4 στην Ελλάδα Πολ Μέισον. «Ο Ντάισελμπλουμ είχε ξεκάθαρα συμφωνήσει με το έγγραφο του Βαρουφάκη, αλλιώς γιατί να συγκαλέσει Eurogroup; Οι Ελληνες νιώθουν πως “τους την είχαν στημένη” την ώρα που οι Γερμανοί απορρίπτουν (το αίτημα)», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, σε νέα του ανάρτηση, σημειώνει πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκης, υπαναχωρεί στις διατυπώσεις του αιτήματος, κάτι που, όπως λέει, αποτελεί την πρώτη από τις δύο φάσεις του συμβιβασμού.

Εξάλλου, το ελληνικό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις.

 

ZENITH