Skip to main content

Το ενεργειακό έργο AGIR στη Ρουμανία

Την εκτίμηση πως, το ενεργειακό έργο AGIR, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία, θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα από άλλα διεθνή ενεργειακά έργα, διατύπωσε ο γενικός γραμμα
Την εκτίμηση πως, το ενεργειακό έργο AGIR, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία, μέσω της Γεωργίας, θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα από άλλα διεθνή ενεργειακά έργα, στα οποία συμμετέχει η Ρουμανία, όπως αυτό του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τούντορ Σέρμπαν.

Η Ρουμανία, είπε ο κ. Σέρμπαν εγκαινιάζει τον επόμενο μήνα τριμερή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία για την υλοποίηση του έργου, με το οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι δίοδοι μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στη Δύση.

Σύντομα, θα συσταθεί η κοινοπραξία από τα τρία μέρη για το έργο, διευκρίνισε ο κ.
Σέρμπαν και πρόσθεσε πως η εκτιμώμενη αξία του έργου κυμαίνεται από τέσσερα μέχρι έξι δισεκατομμύρια ευρώ.Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γεωργία και τη Ρουμανία.

Ο κ. Σέρμπαν ανέφερε ακόμη ότι οι εθνικές εταιρίες διακίνησης φυσικού αερίου των τριών χωρών, η Romgaz (Ρουμανία), η Socar (Αζερμπαϊτζάν) και η εταιρία της Γεωργίας συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου.Οι εταιρίες θα συστήσουν κοινοπραξία, στην οποία δεν αποκλείεται η πιθανότητα συμμετοχής και άλλου επενδυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH