Skip to main content

Το έντονο παρασκήνιο που κρύβει η χθεσινή έκδοση

Ήταν μια έκδοση η οποία έγινε κυρίως για να εξυπηρετήσει τις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες φρόντισαν να την τιμήσουν ιδιαιτέρως.
Ήταν μια έκδοση η οποία έγινε κυρίως για να εξυπηρετήσει τις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες φρόντισαν να την τιμήσουν ιδιαιτέρως. Ο λόγος αφορά στη χθεσινή ετήσια, αλλά και στην εξάμηνη, των εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Με αυτούς ανά χείρας, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα πάνε - αν δεν έχουν πάει ήδη - στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να δανεισθούν ρευστότητα, με μηδενικό κόστος. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα «κλειδιά» της χθεσινής έκδοσης, η οποία θα μείνει στην ... ιστορία για την υπερκάλυψη της (7,7 φορές), αλλά και για το επιτόκιο της (υπετριπλάσιο σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη του 2009).

Έστω κι έτσι πάντως, οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες θα πάρουν μια βαθιά ανάσα. Γιατί και καλή απόδοση εξασφάλισαν, αλλά και δανεικά με μηδενικό επιτόκιο θα πάρουν από την ΕΚΤ. Το δημόσιο βεβαίως από αυτή τη διαδικασία, στο τέλος της ημέρας, μάλλον ζημιωμένο θα βγει, με τους τόκους που θα πρέπει να πληρώσει. Αν αναλογισθεί όμως κανείς ότι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας δεν πλησίαζε κανείς τις εκδόσεις του, τότε κι αυτό έκανε ένα βήμα προόδου.

ZENITH