Skip to main content

Το επικίνδυνο αδιέξοδο του υπουργείου Οικονομικών

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την έως τώρα πορεία είσπραξης των εσόδων. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ρυθμός αύξησής τους να κυμαίνεται οριακά στα επίπεδα του 10%, όμω
Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την έως τώρα πορεία είσπραξης των εσόδων. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ρυθμός αύξησής τους να κυμαίνεται οριακά στα επίπεδα του 10%, όμως υπάρχουν δύο σοβαρά αγκάθια που προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει τις επιστροφές του ΦΠΑ, σχεδόν από τις αρχές φθινοπώρου.

Αυτή η κατάσταση, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί, οπότε κάποια στιγμή η εντολή του ξεπαγώματος θα πρέπει να δοθεί (σσ πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από τον Ιούνιο). Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Το δεύτερο αγκάθι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα κι έτσι (σσ δηλαδή με παγωμένο το ΦΠΑ), το δημόσιο δεν κατόρθωσε να πιάσει το στόχο της αύξησης των εσόδων που αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Ποιος είναι αυτός;  Το 11,5%. Υπολείπεται, δηλαδή, ούτως ή άλλως, 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Τι θα γίνει όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιστροφές του ΦΠΑ;  Η αγορά δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση, καθώς έχει άμεση επίπτωση στη ρευστότητα, αλλά από την άλλη πλευρά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν φαίνεται ικανός να σηκώσει από μόνος του το στόχο του 11,5%.

Το συμπέρασμα; Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον ενός αδιεξόδου...

ZENITH