Skip to main content

Το Επιμελητήριο Καστοριάς παραχώρησε οικόπεδο 5,58 στρ. στους γουνοποιούς

Για την παραχώρηση του οικοπέδου και την αξιοποίησή του μιλούν στη Voria.gr o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Καλλισθένης.
Ένα νέο εκθεσιακό κέντρο θα προστεθεί στην πόλη της Καστοριάς, καθώς το Επιμελητήριο Καστοριάς παραχώρησε οικόπεδο 5.580 τ.μ. στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», προκειμένου να καλυφθούν οι εκθεσιακές ανάγκες του Συνδέσμου, αλλά και του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, κ. Ναούμ Μαρκόπουλος
, μιλώντας στη Voria.gr επεσήμανε ότι η χρήση του οικοπέδου έχει παραχωρηθεί στο Σύνδεσμο για 49 χρόνια, ενώ το Επιμελητήριο θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το νέο εκθεσιακό χώρο δυο φορές το χρόνο για 30 ημέρες. Τόνισε ότι το Επιμελητήριο διοργανώνει τη Γενική Εμπορική Έκθεση κάθε Ιούνιο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται τον Οκτώβριο. Εξήγησε ότι το οικόπεδο αυτό είναι γειτονικό με το υπάρχον εκθετήριο της ΕΔΗΚΑ και εκτιμά ότι και τα δυο εκθετήρια, το παλιό και το νέο, θα αξιοποιηθούν για την Διεθνή Έκθεση Γούνας, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου του 2010 στην Καστοριά. Το οικόπεδο αυτό είχε παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο Καστοριάς από το δήμο το 1974, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής οικονομίας, που κυριαρχείται από τον κλάδο της επεξεργασίας γούνας. Το εκθεσιακό κέντρο της ΕΔΗΚΑ είναι 24.000 τμ, αλλά στην έκθεση γούνας χρησιμοποιούνται μόνο τα 7.000 τμ.

Ο κ. Μαρκόπουλος παραδέχεται ότι κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Καστοριά. Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Μαρκόπουλος τα χαρακτήρισε ως πάρα πολύ «χαλαρά» και θα τα ήθελε «πιο σκληρά». Για το αν τα σκληρότερα μέτρα επέβαλαν υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις, είπε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα επιβαρύνει όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, γιατί πάντα επωμίζονται τα βάρη όσοι πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις και οι οποίοι αποτελούν τελικά «τα κορόιδα».

Πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά το φορολογικό σύστημα και να περικοπούν οι δαπάνες  του δημοσίου. Το ιρλανδικό μοντέλο ζητεί να εφαρμόζεται αυστηρότερα και να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και να καταργηθεί ο 14ος μισθός. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ηρακλής Καλλισθένης, δήλωσε στη Voria.gr ότι το νέο εκθετήριο θα κατασκευαστεί με ίδιους πόρους των μελών του Συνδέσμου. Υπολογίζει ότι το κόστος κατασκευής θα προσεγγίσει το 1 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει επιλεγεί το γραφείο του κ. Σμαρόπουλου, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή του νέου εκθετηρίου, το οποίο θα είναι προκάτ και θα αναπτύσσεται σε έναν όροφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλλισθένης, το νέο εκθετήριο θα παραδοθεί έτοιμο στις 24 Απριλίου 2010 και θα χρησιμοποιηθεί για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας, που θα πραγματοποιηθεί από 6-9 Μαίου στην Καστοριά στο εκθετήριο της ΕΔΗΚΑ, αλλά και στο νέο εκθετήριο, τα οποία είναι γειτονικά. Φέτος αναφέρει ότι ο λειτουργικός εκθεσιακός χώρος θα είναι κατά 1.000 τμ μεγαλύτερος, αλλά όχι ως προς τον αριθμό των εκθετών, ο οποίος παραμένει ίδιος με πέρυσι και οι οποίοι θα πλησιάσουν τους 130, αλλά θα έχουν μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο.

Οι τιμές των εκθετηρίων παραμένουν χαμηλές τονίζει, καθώς η κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο. 

ZENITH