Skip to main content

To Eπιμελητήριο Κιλκίς πήγε... Σουηδία

Τη Σουηδία επισκέφθηκε επιχειρηματική αποστολή από το Επιμελητήριο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo Da Vinci, με στόχο να προσελκύσει επενδυτές στον τομέα της ενέργειας.
Τη Σουηδία επισκέφθηκε επιχειρηματική αποστολή από το Επιμελητήριο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo Da Vinci, τόσο για να προσελκύσει επενδυτές στον τομέα της ενέργειας όσο και για να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην εξοικονόμηση και διαχείριση της ενέργειας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στη σκανδιναβική χώρα. 

Εξαιρετικά χρήσιμη τόσο από πλευράς ενημέρωσης όσο και επαφών  χαρακτηρίζεται  η αποστολή του Επιμελητηρίου Κιλκίς στη Σουηδία από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Παύλο Τονικίδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής. Ο κ. Τονικίδης πιστεύει ότι το Κιλκίς είναι ελκυστικό για την υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Ήταν ένα δεκαπενθήμερο πλήρες από πλευράς επισκέψεων, σεμιναρίων και επαφών με κύριο αντικείμενο τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί η ανεπτυγμένη χώρα του Βορρά. Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν κρίνονται από τα μέλη της αποστολής ως πολύτιμες.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο φημισμένο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, όπου οι ειδικοί του ινστιτούτου ενημέρωσαν την ελληνική αποστολή για τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα (πυρηνική, υδροηλεκτρική, ανανεώσιμες).

Η αποστολή επισκέφθηκε τον πρότυπο οικισμό Hamarby λίγο έξω από τη Στοκχόλμη. Ένας οικισμός κατασκευασμένος με τις τελευταίες προδιαγραφές εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Εκεί γίνεται πλήρης εφαρμογή της λεγόμενης «βιώσιμης πολεοδομίας». Βιοκλιματική τεχνολογία, φωτοβολταϊκά, πάνελ για ηλιακή ενέργεια και ανεμογεννήτριες σε όλο το μεγαλείο τους.

Ακολούθησε η επίσκεψη στη Σουηδική Αρχή Ενέργειας με εκτενή παρουσίαση των συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας και τους τρόπους μετατροπής της σε θερμική και ηλεκτρική. Ιδιαίτερες εντυπώσεις αποκόμισε η αποστολή από την επίσκεψή της στο πυρηνικό εργοστάσιο Vattenfall, το οποίο σημειωτέον, κτίσθηκε το 1909.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σουηδικό Συνέδριο Ενέργειας με ταυτόχρονη επίσκεψη στην έκθεση ενέργειας και στην περιοχή, όπου ξεκίνησε η κατασκευή των λεγόμενων «παθητικών σπιτιών». Κατοικιών δηλαδή φιλικών προς το περιβάλλον με ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη της εταιρείας Intelligent Green Corporation  σχετικά με το νέο φορέα παροχής ενέργειας μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, από το οποίο παράγεται συγχρόνως και νερό.

Επίσης η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της Στοκχόλμης, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την εφαρμογή των μορφών της εναλλακτικής ενέργειας στην πράξη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ημερίδα, στην οποία η διοίκηση του Επιμελητηρίου παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν με οποιονδήποτε τρόπο στο νομό.

Στις 18 Μαρτίου έγινε η παρουσίαση της τεχνολογίας παραγωγής αερίου καυσίμου και ενέργειας από τον αέρα, μια καινοτόμο τεχνολογία από το Intelligent Green Corporation .

Την τελευταία ημέρα η αποστολή επισκέφθηκε την Ericsson, όπου έγινε η παρουσίαση της επιχείρησης από τον αντιπρόεδρό της κ. Ulf Pehrsson και τον διευθυντή Ν.Α. Ευρώπης κ. Βασίλειο Βάτσο.

ZENITH