Skip to main content

Το ευρώ δεν έχει εξασθενίσει υποστηρίζει ο Γιούνκερ

Την εκτίμησή του ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι «τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ
Την εκτίμησή του ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του έναντι του δολαρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

Όσον αφορά στη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», σημείωσε.

«Το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι», τόνισε ο  πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Εξάλλου, σήμερα και αύριο συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.

ZENITH