Skip to main content

Το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι, λέει ο Μπαρόζο

Την εκτίμησή του ότι το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι δίνοντας σε κάποιες χώρες μία ψευδαίσθηση οικονομικής αυτοπεποίθησης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Την εκτίμησή του ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα λειτούργησε ως «υπνωτικό χάπι» κάνοντας κάποιες χώρες να αποκτήσουν μία ψευδαίσθηση οικονομικής αυτοπεποίθησης και μία «ψευδαίσθηση ευημερίας», επιτρέποντας έτσι στις κυβερνήσεις τους να αποφύγουν τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε βρετανική εφημερίδα οπλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΕ, από τότε που ενέσκηψε η οικονομική κρίση, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αναγκάσει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους με τη λήψη αυστηρών μέτρων λιτότητας, είπε ο Μπαρόζο. «Το ευρώ είναι, ουσιαστικά, ένας υπερβολικά ισχυρός οδηγός για αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη -και αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ευρώπη είναι να μην υπερβαίνει τους πόρους της και, δεύτερον, να πραγματοποιήσει όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική στις παγκόσμιες οικονομίες».

Ο Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση των εξουσιών στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για μία οικονομική ένωση στην Ευρώπη... Αυτό σημαίνει να συνεργαζόμαστε όταν έχει νόημα. Έχει νόημα ακόμα και για τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ γιατί όταν συζητάμε αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν, πώς έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιρροή αν λειτουργούμε από κοινού», σχολίασε ο Μπαρόζο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν «ανταποκρίνονται στιςδυνατότητές τους» εξαιτίας των διαφωνιών για την κλιματική αλλαγή, τημεταρρύθμιση στον τομέα του εμπορίου και την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στους Times ότι η νέα εποχή στο Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κινδυνεύει να γίνει «μία χαμένη ευκαιρία» για την Ευρώπη.

«Η υπερατλαντική σχέση δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές της. Νομίζωότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί. Οι συνθήκες είναισήμερα όπως ποτέ ξανά και θα ήταν κρίμα να χάσουμε τη ευκαιρία», είπε οίδιος.

ZENITH