Skip to main content

Το ευρώ μπορεί να ανατιμηθεί σε υψηλό 6 μηνών

Έως και 1,39 δολάρια μπορεί να εκτιναχθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σταθεροποιείται ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ κινείται προς παρο
Έως και τα 1,39 δολάρια μπορεί να εκτιναχθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σταθεροποιείται ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς παροχή πρόσθετων κινήτρων, εκτιμά η Citigroup Inc.

«Η συνολική εικόνα δείχνει πολύ εποικοδομητική» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτή της Citigroup Inc στη Ν. Υόρκη, Tom Fitzpatrick. «Έχουμε ένα περιβάλλον που είναι συνδυασμός ενός ελαφρά πιο αδύναμου δολαρίου, θετικής εξέλιξης στις χρηματιστηριακές αγορές και θετικής εξέλιξης στις αγορές εμπορευμάτων, δηλαδή έχουμε ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην ανάληψη κινδύνου».

Εν τω μεταξύ το ευρώ ανατιμήθηκε τον Ιούλιο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, μετά από συνεχείς υποτιμήσεις έξι μηνών, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ΠΣΕ .

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (ει-σαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά -1,63% ως αποτέλεσμα της υποτίμησης τόσο των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων (-0,15%) όσο και των λοιπών νομισμάτων (-2,83%).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά -1,27%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά -0,18%, και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων κατά -2,52%.

Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2009, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε +9,80% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +4,77% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και σε +13,87% για τα λοιπά νομίσματα.

Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το α΄ επτάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου επταμήνου του 2009, ανήλθαν σε +4,66% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +5,01% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα και σε +4,37% για τα λοιπά νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Ιούλιος 2009 - Ιούλιος 2010, ήταν +8,29%, +3,53% και +12,16% για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού.

ZENITH