Skip to main content

Το φεμινιστικό καραβάνι στάθμευσε στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα "καμία γυναίκα μόνη της στην κρίση", μέλη του Χώρου Αλληλεγγύης Γυναικών Θεσσαλονίκης έδωσαν το δικό τους στίγμα στο Φεμινιστικό Καραβάνι, που ξεκίνησε από την Τουρκία και θα καταλήξει τον

Με σύνθημα "καμία γυναίκα μόνη της στην κρίση" και με τη διαπίστωση, ότι οι γυναίκες "είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται", μέλη του Χώρου Αλληλεγγύης Γυναικών Θεσσαλονίκης έδωσαν το δικό τους στίγμα στο Φεμινιστικό Καραβάνι, που ξεκίνησε από την Τουρκία και θα καταλήξει τον Οκτώβριο του 2015 στην Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη στάση τους στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του καραβανιού μίλησαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τουρκία, τα οποία και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά.

Μεταξύ άλλων, στηλίτευσαν το γεγονός, ότι στην Αττάλεια, "ο Δήμος έχει απολύσει ή μεταθέσει γυναίκες υπαλλήλους σε απομακρυσμένες περιοχές, πιέζοντάς τες μ΄ αυτόν τον τρόπο να παραιτηθούν".

"Αν και η Αττάλεια θεωρείτο ως η πιο προοδευτική πόλη της Τουρκίας, για πρώτη φορά είδαμε να χωρίζουν τις παραλίες σε ΄αντρών΄ και ΄γυναικών΄ και διαμαρτυρηθήκαμε γι΄ αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιλντίζ, η οποία συμμετέχει στο Καραβάνι και είναι μέλος και της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

Οι γυναίκες του φεμινιστικού καραβανιού επισκέφθηκαν, επίσης, στην πόλη Μερσίν τους τάφους της Leyla Şaylemez, μίας από τις τρεις κούρδισσες ακτιβίστριες που δολοφονήθηκε στο Παρίσι το 2013 και της Özgecan Aslan, της φοιτήτριας που βιάστηκε, κάηκε μέχρι θανάτου και διαμελίστηκε από τρεις άνδρες, το βράδυ που πήρε το λεωφορείο από την πανεπιστημιούπολη για να επιστρέψει στο σπίτι της. Επισκέφτηκαν δε, και την οικογένεια της Yasemin Çakar, η οποία δολοφονήθηκε πρόσφατα από το σύζυγό της.

"Στη μέχρι τώρα διαδρομή μας ήρθαμε σε επαφή με χιλιάδες γυναίκες, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση" τόνισε η Γιλντίζ.

Αύριο, το φεμινιστικό καραβάνι θα αναχωρήσει για την Έδεσσα, όπου το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γυναικείων ομάδων και κινημάτων στο παλιό "Παρθεναγωγείο".

ZENITH