Skip to main content

Το φθινόπωρο θα γίνει το «γενικό» στρες τεστ των τραπεζών

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες και ποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ενδεχομένως και σήμερα.
Τον Σεπτέμβριο πρόκειται τελικώς να πραγματοποιηθεί το αποφασιστικό στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών με την ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ο  κύβος ερρίφθη τα προηγούμενα 24ωρα, κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τον Σεπτέμβριο θα τεσταρισθούν, μεταξύ άλλων, οι κεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι αντιστάσεις των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, η κατάσταση ρευστότητάς τους και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η σχετική λίστα. Το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν το γενικό τεστ θα πρέπει να γίνει στις 25 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ή σε όλες όσες δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη.

Τα αποτελέσματα αυτού του τεστ θα πρέπει και να δημοσιοποιηθούν, υποχρεωτικά, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα επιμέρους τεστ που θα γίνονται ανά χώρα. Δεν αποκλείεται οριστική απόφαση και γι΄ αυτό το ζήτημα να ληφθεί ακόμα και σήμερα, σε επίπεδο Φρανκφούρτης ή Βρυξελλών. Οι Financial Times της περασμένης Πέμπτης, ουσιαστικά, προανήγγειλαν αυτή την εξέλιξη, περίπου ως δεδομένη.

ZENITH