Skip to main content

Το Ιράν θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αν εξασφαλίσει καύσιμο για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Το Ιράν θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αν εξασφαλίσει καύσιμο για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Δεν θα χρειαζόμαστε να εμπλουτίζουμε (ουράνιο) σε ποσοστό 20%, αν οι ανάγκες μας (σε καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης) καλυφθούν», σημείωσε ο Σαλεχί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται σήμερα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο στην αραβική γλώσσα Αλ Αλάμ.

Το Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε επισήμως, για την παρασκευή του καυσίμου που χρειάζεται για τον ιατρικής έρευνας αντιδραστήρα που έχει στην Τεχεράνη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες της ομάδας της Βιένης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την ανταλλαγή καυσίμου.

Στις 17 Μαΐου το Ιράν, η Βραζιλία και η Τουρκία παρουσίασαν μια αντιπρόταση για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε την αποστολή σε τουρκικό έδαφος 1.200 κιλών ιρανικού ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 3,5% με αντάλλαγμα τη λήψη 120 κιλών πυρηνικού καυσίμου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20%.

Η πρωτοβουλία αυτή αγνοήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες ψήφισαν στις 9 Ιουνίου την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Ωστόσο το Ιράν και οι χώρες της ομάδας της Βιένης δηλώνουν έτοιμες να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.

ZENITH