Skip to main content

Το «καλό παιδί» παίζει η Σλοβακία

Υπερβολή, εσωτερική κατανάλωση ή απλά μία διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική που συμπλέει με τους ισχυρούς της ευρωζώνης; Μάλλον και οι τρεις είναι οι αιτίες της στάσης που τηρεί η Σλοβακία απέναντι στον
Υπερβολή, εσωτερική κατανάλωση ή απλά μία διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική που συμπλέει με τους ισχυρούς της ευρωζώνης; Μάλλον και οι τρεις είναι οι αιτίες της στάσης που τηρεί η Σλοβακία απέναντι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Σλοβακίας ενέκριναν τη δημιουργία του μηχανισμού, παρότι το κόμμα της πρωθυπουργού Iveta Radicova και οι σύμμαχοί του, που ανέλαβαν την εξουσία την περασμένη εβδομάδα, είχαν ταχθεί κατά της πρότασης, πριν από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σλοβακίας συνέστησε στους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας στο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Σλοβακίας στα δάνεια ανέρχεται σε 816 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το έγγραφο που ενέκρινε η κυβέρνηση της χώρας ναι μεν δίνει το πράσινο φως στο μηχανισμό ύψους 440 δισ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως «οι αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να συμπεριλαμβάνουν έναν σαφή μηχανισμό για ελεγχόμενη χρεοκοπία των χωρών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία κατ’ επανάληψη ακολουθούν ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές».

Παρόμοια πρόταση να θυμίσει ότι είχε καταθέσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά είχε παραδεχτεί πως δεν συνάντησε ευρεία αποδοχή.

ZENITH