Skip to main content

Το κινέζικο νόμισμα δίνει ώθηση στις αγορές

Με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς θετικά επέδρασε η δέσμευση του Πεκίνου να ενισχύσει την ευελιξία του κινεζικού νομίσματος.
Με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση. Θετικά επέδρασε η δέσμευση του Πεκίνου να ενισχύσει την ευελιξία του κινεζικού νομίσματος, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για παγκόσμια ανάκαμψη. Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι μετοχές του μεταλλευτικού και του ενεργειακού κλάδου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1%, στις 1.055,38 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 0,92%, στις 5.299,11 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,33%, στις 3.736,15 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο XETRA D κέρδισε +1,22%, στις 6.292,97 μονάδες.

Με σημαντική άνοδο άνοιξε και η Wall Street, καθώς η δέσμευση της Κίνας να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και βελτίωσε τις προοπτικές για τις πωλήσεις των αμερικανικών πολυεθνικών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,58% και ο Nasdaq 0,11%.
Το γιουάν σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο από την ανατίμηση του 2005, μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη συναλλαγματική του ισοτιμία.

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα βρέθηκαν σήμερα το ευρώ και το δολάριο Αυστραλίας. Το δολάριο υποχωρεί έναντι μιας σειράς ξένων νομισμάτων, επιτρέποντας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να αναρριχηθεί πάνω από τα 1,2490 δολάρια – στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Μαΐου.

Το ευρώ έκλεισε την Παρασκευή με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το Μάιο του 2009 χάρη στην επιτυχή δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία, η οποία μετρίασε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της χώρας.

ZENITH