Skip to main content

Το Κιργιστάν «φλέγεται»

Την είδηση ότι η κυβέρνηση Μπακίγεφ παραιτήθηκε έδωσε η αντιπολίτευση του Κιργιστάν. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας τυλίχθηκε στις φλόγες και
Την είδηση ότι η κυβέρνηση Μπακίγεφ παραιτήθηκε έδωσε η αντιπολίτευση του Κιργιστάν.  Ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν δήλωσε αργά σήμερα ότι οπρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ υπέγραψε επιστολή παραίτησής του και ότιήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής έναν πρώηνυπουργό Εξωτερικών.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρόςΚουρμανμπέκ Μπακίγιεφ έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μπισκέκ προςάγνωστη κατεύθυνση.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας τυλίχθηκε στις φλόγες και οι αρχές απελευθέρωσαν ηγέτες της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου, οι διαδηλωτές εισέβαλαν κατά εκατοντάδες στην έδρα του κοινοβουλίου, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Την ίδια στιγμή, μεγάλη φωτιά μαινόταν στο ισόγειο της γενικής εισαγγελίας, όπου νωρίτερα είχαν εισβάλει διαδηλωτές.

Παράλληλα ανταποκριτής του Ρόιτερ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονται έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν σήμερα περισσότερους από 10 αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλλάβει, μετά τη συγκέντρωση πλήθους διαδηλωτών έξω από το κτίριο στο οποίο κρατούνταν. Ο Ίσα Ομουρκούλοφ, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον Τεμίρ Σαρίγεφ και άλλους αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλληφθεί. «Όλοι μας είμαστε καλά στην υγεία μας και τώρα έχουμε συνάντηση», δήλωσε ο Ομουρκούλοφ. «Δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η τάξη μεταξύ του πλήθους. Ο κόσμος είναι σε έξαλλη κατάσταση», σημείωσε. Ο Σαρίγεφ συνελήφθη νωρίς σήμερα κατά την άφιξή του στο Κιργιστάν από τη Μόσχα, σύμφωνα με υποστηρικτές του.

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης στο Κιργιστάν εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση διαλόγου. «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση», σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει και τη βαθειά της ανησυχία για τις συμπλοκές στο Ταλάς, στο βορειοδυτικό Κιργιστάν, και στην πρωτεύουσα Μπισκέκ που έχουν ήδη προκαλέσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια στιγμή ο πρώην και επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας Ασκάρ Ακάγεφ, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία και στη θέση του αναδείχθηκε ο νυν πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, κάλεσε τον τελευταίο να παραιτηθεί, όπως ζητούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που αξιώνουν πολιτική αλλαγή.

«Η καλύτερη έκβαση για τον λαό του Κιργιστάν θα ήταν η παραίτηση του (προέδρου Κουρμανμπέκ) Μπακίγεφ», δήλωσε ο Ακάγεφ στο ρωσικό ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Εισβολή στο σπίτι του προέδρου

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης άρχισαν σήμερα να αφαιρούν αντικείμενα από το σπίτι του προέδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου αυτού, πολλοί άνθρωποι μπήκαν στο σπίτι του προέδρου στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και βγαίνοντας όλοι κρατούσαν τεράστιους σάκους γεμάτους αντικείμενα και τιμαλφή, ρούχα και άλλα είδη του σπιτιού, καθώς και πολλοί με έπιπλα και χαλιά στους ώμους, ενώ ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι μέσα στο σπίτι, προφανώς γιατί οι διαδηλωτές ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα. Η ανωτέρω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πολύνεκρες συγκρούσεις

Πάνω από εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους σήμερα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων της τάξης στο Κιργιστάν, δήλωσε ο Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Με βάση δικά μας στοιχεία πάνω από εκατό πολίτες σκοτώθηκαν στα επεισόδια», ανέφερε ο κ. Τεγκεμπάγιεφ με μήνυμά του προς το λαό από την κρατική τηλεόραση που έχει καταληφθεί από την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμη νοσοκομειακή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Ρόιτερ ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερ στο Μπισκέκ, περίπου 1.000 άτομα, τα οποία εισέβαλαν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, σπάνε τα παράθυρα του κτιρίου και πετούν έξω υπολογιστές και υλικό γραφείου.

Παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Μολντομούσα Κονγκαντίεφ, ο οποίος, σύμφωνα με πολλές πηγές, έχασε τη ζωή του κατά τις συμπλοκές με τους αντικυβερνητικούς. «Ο υπουργός Εσωτερικών Μολντομούσα Κονγκαντίεφ υπέκυψε στα τραύματα» που υπέστη στο Ταλάς, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιργιστάν, δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο υπουργός είναι νεκρός. «Κι εμείς το πληροφορηθήκαμε αυτό και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία», δήλωσε επίσης πηγή του υπουργείου υγείας. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραχματούλο Αχμέντοφ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο προσπαθεί να διευκρινίσει αν ο υπουργός βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών.

Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ακίμπεκ Τζαπάροφ είχαν συλληφθεί όμηροι από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Ταλάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κονγκαντίεφ φέρεται μάλιστα ότι είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν μεταβεί στο Ταλάς για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή αυτή, μετά την ανάληψη του ελέγχου χθες από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή από το εξωτερικό εντείνονται οι εκκλήσεις για ηρεμία από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως και κυβερνήσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στο Κιργιστάν, την ώρα που μετέβαινε στο γειτονικό Καζακστάν, και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο.

Την ίδια στιγμή και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συμπλοκές και ζητούν την επάνοδο της ηρεμίας.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν χθες, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Τάλας. Σήμερα, αντίστοιχα συμβάντα εκτυλίχθηκαν στην πόλη Ναρίν, στο κέντρο του Κιργιστάν.

Ο πρόεδρος Μπακίγεφ ανέλαβε την εξουσία εδώ και πέντε χρόνια έπειτα από εξέγερση, υποσχόμενος εκδημοκρατισμό της χώρας. Εκτοτε, οι περισσότεροι συνεργάτες του προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και νεποτισμό.

Το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την άσκηση επιρροής, είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο που φιλοξενεί ταυτόχρονα αμερικανική και ρωσική στρατιωτικές βάσεις.

Ο Μπακίγεφ είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 2009 να κλείσει η αμερικανική βάση στο Μανάς τη στιγμή που η Ρωσία χορηγούσε δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μπισκέκ.

Τελικά ο Μπακίγεφ άλλαξε γνώμη τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα τον τριπλασιασμό της ενοικίασης της αμερικανικής βάσης. Κατόπιν ο πρόεδρος του Κιργιστάν φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την παραχώρηση στη Μόσχα μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ος στο νότο της χώρας.

ZENITH