Skip to main content

Το κρίσιμο τεστ για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά

Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που χθες πήρε την άγουσα για τη Βουλή, πολλοί καταναλωτές.
Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που χθες πήρε την άγουσα για τη Βουλή, πολλοί καταναλωτές. Ο λόγος; Θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βρουν την ευκαιρία να ελαφρύνουν τα βάρη τους και να απαγκιστρωθούν από χρέη του παρελθόντος που εν πολλοίς δημιουργήθηκαν εξαιτίας της γνωστής τακτικής των πανωτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες συμφωνούν κατά βάση στην ανάγκη να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της κατάστασης που φαίνεται να έχει ξεφύγει, όμως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πολλά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία επιμένουν ότι δεν ερωτήθηκαν και κατά συνέπεια έρχονται προ τετελεσμένων. Αλλά και στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει μια εύλογη ανησυχία σχετικά με το αν και κατά πόσο αυτός ο νόμος, στο τέλος, θα εφαρμοσθεί, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι όλες οι ανάλογες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν απέτυχαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παταγωδώς. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί κι ένα στοίχημα για το κυβερνών κόμμα, το οποίο εξαρχής είχε δεσμευθεί για μείωση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες κι έφτασε στο σημείο να έλθει σε σύγκρουση ακόμα και με την ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά από όλα τα παραπάνω, το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαστάσεις, από πολλές απόψεις, πολιτικές και όχι μόνο.

ZENITH