Skip to main content

Το Λονδίνο βαρόμετρο για τη φορολόγηση των συναλλαγών στην ΕΕ

Ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Γερμανία θα περιορίσει την πρότασή της για φορολογία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην ευρωζώνη, αν το Λονδίνο αντιτεθεί.
Ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, με σημερινές του δηλώσεις έκρινε ότι, αν δεν υπάρξει ένας διεθνής συντονισμός στο συγκεκριμένο θέμα ή αν τυχόν ειδικά το Λονδίνο δεν συμφωνήσει, τότε το Βερολίνο θα επιδιώξει όπως ο φόρος, που επιθυμεί να ισχύσει εφεξής για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, να ισχύσει μόνον στην ευρωζώνη.

«Τέλεια, αν αυτό που προτείνουμε (ο φόρος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές) ισχύσει σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι και το ιδανικό», τόνισε ο αξιωματούχος, που κατέθετε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Όμως αν δεν ισχύσει αυτό, ας αρκεστούμε εδώ στην Ευρώπη και αν αντιτεθεί η Βρετανία, τότε ας αρκεστούμε μόνον στην ευρωζώνη», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο θα θέσει το ζήτημα του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στην προσεχή σύνοδο της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη, στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.

Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα έσοδα παρόμοιου φόρου θα είναι «εκατοντάδες δισ. ευρώ στην υπηρεσία ισχυροποίησης της ευρωζώνης». Αποσαφήνισε ότι, αν όλοι αρνηθούν κάτι τέτοιο, τελικά ο προτεινόμενος φόρος θα είναι αποκλειστικά γερμανικός. Πάντως, υπέρ της γερμανικής πρότασης, με ελαφριά παραλλαγή, έχει ταχθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, με μία πρόσφατη επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ZENITH