Skip to main content

Το μέλλον της Αϊτής στα χέρια ενός αστέρα της χιπ-χοπ

Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, όλος ο κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι ο Γουίκλιφ Τζιν - αστέρι της χιπ χοπ και πρώην μέλος των Fugees - θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα πραγμα
Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, όλος ο κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι ο Γουίκλιφ Τζιν - αστέρι της χιπ χοπ και πρώην μέλος των Fugees - θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Αϊτή στις 28 Νοεμβρίου.

Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στην αποψινή εκπομπή του Λάρι Κινγκ.

Ο Τζιν, που γεννήθηκε και έζησε στην Αϊτή μέχρι τα εννιά του χρόνια, έχει χρηματοδοτήσει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Yele Haiti, που είναι ιδιαίτερα ενεργή μετά τον πολύνεκρο σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Στερείται όμως πολιτικής εμπειρίας. Όπως είπε πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η εκπαίδευση, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων.

Η κολομβιανή καλλιτέχνις Σακίρα, φίλη του Τζιν εδώ και χρόνια, βεβαιώνει ότι η τύχη της Αϊτής τον απασχολεί εδώ και καιρό. Η τραγουδίστρια λέει ότι τον θαυμάζει για το θάρρος του και για το γεγονός ότι, παρόλο που έχει άνετα σπίτια και τα καλύτερα αυτοκίνητα, επέλεξε να τεθεί στην υπηρεσία μιας χώρας που δεν έχει τίποτα. «Ο Αϊτινός λαός χρειάζεται έναν ηγέτη, και κανείς δεν είναι καλύτερος από τον Γουίκλιφ».

Πολλοί επικρίνουν τον Τζιν επειδή είναι ένας «υποψήφιος της διασποράς» και δεν μιλά ούτε γαλλικά ούτε την κρεολική, τις δύο επίσημες γλώσσες της Αϊτής. Σύμφωνα όμως με πολλούς αναλυτές με τους οποίους μίλησε η Ελ Παϊς, οι αρετές του Τζιν είναι πολύ περισσότερες από τα μειονεκτήματά του. Ο Σαντιάγο Φεράρι, από το Κέντρο Διεθνών Σπουδών της Αργεντινής, τονίζει ότι ο Τζιν αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο και ότι οι επαφές του είναι πολύτιμες, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει την τάση να ξεχνά την Αϊτή μετά τις μεγάλες κρίσεις.

Η Λόρι Γκάρετ, από το αμερικανικό ίδρυμα Council on Foreign Relations, υπογραμμίζει ότι η δημοτικότητα του ράπερ στην Αϊτή είναι τεράστια, κυρίως μεταξύ των νέων. Επισημαίνει όμως ότι, ακόμη κι αν ο Τζιν αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους τον ερχόμενο Νοέμβριο, η ανοικοδόμηση της χώρας αποτελεί ένα τιτάνιο έργο. Η Γκάρετ υπενθυμίζει ακόμη ότι πολλοί οργανισμοί αμφισβητούν την ικανότητα των Αϊτινών να αποφασίζουν για την τύχη τους και καταλήγει ότι μένει να φανεί αν ο Τζιν θα κάνει καλύτερη διαχείριση από τον σημερινό πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ.

Στον δίσκο του “Welcome to Haiti: Creole 101”, που κυκλοφόρησε το 2004, ο Γουίκλιφ Τζιν περιέλαβε κι ένα τραγούδι με τίτλο President. Ανάμεσα στ’ άλλα, λέει και το εξής: «Αν ήμουν πρόεδρος, αντί να ξοδεύω εκατομμύρια σε πολέμους, θα φρόντιζα να τρώνε οι φτωχοί». Ελλείψει ενός πολιτικού προγράμματος, μερικές φορές και τα τραγούδια καλά είναι.

ZENITH