Skip to main content

Το «μήνυμα» του Bloomberg που ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών

Τi μπορεί να τινάξει στον αέρα τον φιλόδοξο προγραμματισμό για δανεισμό του ελληνικού δημοσίου σε δολάρια; Η αδιαφορία των Αμερικανών επενδυτών.
Τι μπορεί να τινάξει στον αέρα τον φιλόδοξο προγραμματισμό για δανεισμό του ελληνικού δημοσίου σε δολάρια; Η αδιαφορία των αμερικανών επενδυτών. Στο υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες 24 ώρες, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που έλαβαν μέσω του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο «οι διαχειριστές των μεγάλων funds στις ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένοι να δανείσουν την Ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο του 7% και του 7,5%». Πρόκειται για επίπεδα που αντιστοιχούν σε spreads της τάξης των 410 μονάδων βάσης, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, απειλεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν, παρ΄ όλα αυτά, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και συνεχίζουν κανονικά τις προετοιμασίες τους για το υπερατλαντικό road show, το οποίο θα πραγματοποιήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Εννοείται, όμως, ότι πληροφορίες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο εν λόγω ειδησεογραφικό πρακτορείο, επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία τους, αν και τελευταία, όπως λένε, έχουν συνηθίσει να δρουν σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Στο μεταξύ, άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει το αν στις αρχές Μαΐου το road show θα συνεχισθεί στην Ασία. Οι τελευταίες ενδείξεις από εκεί κάνουν λόγο για περιορισμένο ενδιαφέρον, γι΄ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο γίνονται δεύτερες σκέψεις ως προς τη χρησιμότητα ενός ταξιδιού εκεί, σε αυτή τη φάση. Ενδεχομένως, λοιπόν, να γίνει αργότερα.



 


ZENITH