Skip to main content

Το μήνυμα του Μαξίμου και η στάση του Βαρουφάκη

Παρά την παραίνεση από τον κ. Τσίπρα, προς διαφόρους υπουργούς, να «κατεβάσουν» τους τόνους του... ριζοσπαστικού τους οίστρου, ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν τις ίδιες «ασκήσεις».

Η εντολή είναι σαφής, προέρχεται κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθαρίζει: Κανείς δεν χαράσσει την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, παρεκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τι στάθηκε αφορμή για την άτυπη αυτή προειδοποίηση;

Το γεγονός ότι παρά την παραίνεση που έγινε ήδη από την περασμένη Τετάρτη, από τον κ. Τσίπρα, προς διαφόρους υπουργούς, να «κατεβάσουν» τους τόνους του... ριζοσπαστικού τους οίστρου, ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν τις ίδιες «ασκήσεις», προφανώς επειδή δεν αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα με τους δανειστές είναι εξαιρετικά βαρύ και οι ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση πάρα πολύ ευαίσθητες, ιδιαίτερα εν όψει των εξαιρετικά κρίσιμων διαπραγματεύσεων αύριο και τις επόμενες μέρες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο μόνος που κρατάει χαμηλά τους τόνους και προσέχει ακόμα και τις... τελείες όταν μιλάει είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Ο προφανής λόγος είναι πως έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης αλλά και του γεγονότος ότι αρκεί μια άστοχη δήλωση για να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου και την  εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Αυτή η τακτική της «αυτολογοκρισίας» εντατικοποιήθηκε μετά τις πρώτες διεθνείς επαφές του νέου «τσάρου», ο οποίος αντιλαμβάνεται, αργά αλλά σταθερά, ότι η θεωρία από την πράξη απέχουν παρασάγγας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει ως εύλογο συμπέρασμα από την παρατήρηση των τελευταίων λόγων και έργων του. Αυτή η γραμμή τέλος ήταν ξεκάθαρη και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τις οποίες παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή ο ξένος παράγοντας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε απομαγνητοφωνημένες τις δηλώσεις Ελλήνων υπουργών για παροχές.

ZENITH