Skip to main content

Το μήνυμα Τρισέ στους τραπεζίτες

Τα έκτακτα μέτρα δεν είναι για χόρταση, είναι «προσωρινά» και ως εκ τούτου οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως τα του οίκου τους και να προετοιμαστούν για τις δύσκολες μέρες του Φθ
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Σε «μάγο» με δώρα έχει μετατραπεί από τον Μάρτιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δίνοντας λύση στα προβλήματα της ευρωζώνης και παρέχοντας στήριγμα ρευστότητας σε μία αγορά που είχε στεγνώσει από την κρίση χρέους που ξέσπασε «ξαφνικά» στα τέλη του περασμένου έτους. Και όπως δείχνει σε κάθε ευκαιρία, δεν σκοπεύει τουλάχιστον προς το παρόν να απογοητεύσει τις αγορές δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να μοιράζει «δώρα». Επειδή όμως δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης της ευρωζώνης έστειλε αυτή τη φορά σαφές μήνυμα: τα έκτακτα μέτρα δεν είναι για χόρταση, είναι «προσωρινά» και ως εκ τούτου οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως τα του οίκου τους και να προετοιμαστούν για τις δύσκολες μέρες του Φθινοπώρου.

Ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, που τελικά ενδέχεται να περάσει στην ιστορία ως ο «ισχυρός» άντρας της ΕΚΤ και της ευρωζώνης, ως άλλος Άλαν Γκρίνσπαν (πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ), δεσμεύτηκε για μία ακόμα φορά να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην τραπεζική αγορά ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο αυτή τη φορά ο κ.Τρισέ  αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον εύρος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ακόμα και πολύ χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, εξήγγειλε την αρχή του τέλους τους τουλάχιστον για τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. Δήλωσε άλλωστε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιων χωρών τα κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ αγοράζει.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα δώσει τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στις τράπεζες πρόσβαση σε απεριόριστη ρευστότητα υπό τη μορφών τρίμηνης διάρκειας δανείων με σταθερό επιτόκιο. Η ανησυχία της ΕΚΤ συνοψίζεται στην επανεμφάνιση της έντονης και παρατεταμένης απροθυμίας των τραπεζών να μη διαθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην διατραπεζική αγορά. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν απορροφήσει 440 δισ. ευρώ από την 12μηνης διάρκειας δημοπρασία του Ιουνίου του 2009.

Τα μηνύματα πάντως του κ. Τρισέ όσο αυστηρά και να ήταν μπορούν να δικαιολογηθούν εφόσον παρενέβη τη κρίσιμη ώρα και μάλιστα όταν οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έψαχναν επί μακρόν να βρουν λύση. Άλλωστε η τραπεζική αγορά γνώριζε εκ των προτέρων ότι η υποστήριξη του κ. Τρισέ δεν θα διαρκέσει για πάντα και εφόσον δεν καταρρεύσει όλος ο προγραμματισμός (προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ανάκαμψη χρηματιστηριακών αγορών και ήπια οικονομική ανάκαμψη) θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πλέον μόνη της το Φθινόπωρο. Ο κ. Τρισέ να ΄ναι καλά, τους έχει αποδείξει ότι ακόμα και αν πάνε όλα στραβά, έχει την πρόθεση και τον τρόπο να δίνει λύσεις...

ZENITH