Skip to main content

Το Μνημόνιο κινδυνεύει να «πέσει» στα δικαστήρια

Την αρχή κάνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η ΑΔΕΔΥ. Σύντομα, ωστόσο, το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι φορείς, αλλά και ιδιώτες.
Την αρχή κάνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η ΑΔΕΔΥ. Σύντομα, ωστόσο, το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι φορείς, αλλά και ιδιώτες. Ο λόγος αφορά στην προσφυγή ή καλύτερα τις προσφυγές που ετοιμάζονται κατά του Μνημονίου, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας. Οι πληροφορίες, αλλά και τα έως τώρα δεδομένα, συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι το σχετικό κείμενο είναι μαχητό, από πλευράς συνταγματικότητας και υπ’ αυτήν την άποψη, πρόκειται να αναληφθούν σύντομα οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε το δρόμο, ενώ αναμένεται ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν κι άλλα δικαστήρια, σε διάφορες βαθμίδες. Όμως, η εξέλιξη η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει τις αλλαγές σε αυτό το μέτωπο, είναι αυτή που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική ερώτηση που της απευθύνθηκε, η απάντηση που έδωσε ήταν καταφατική. Δηλαδή, πράγματι, είναι δυνατή η προσφυγή κατά των προβλέψεων του Μνημονίου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανατρέψει το σκηνικό και να επιταχύνει τις δικαστικές εξελίξεις. Για την ιστορία, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη Ρουμανία, όπου επίσης προσέφυγαν έναντι των προτάσεων που ζητούσε το ΔΝΤ, κηρύσσοντάς τες ως αντισυνταγματικές, το Ταμείο αποφάσισε πάραυτα να σταματήσει τη χρηματοδότηση.

Γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να «παγώσει» και το Βουκουρέστι...

ZENITH