Skip to main content

Το μοντέλο της Ουγγαρίας και πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα

Η Ουγγαρία δείχνει το δρόμο; Ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης θα έκανε προσπάθεια να τα «ξαναβρεί» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τοπική κυβέρνηση «ξαναστήλω
Η Ουγγαρία δείχνει το δρόμο; Ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης θα έκανε προσπάθεια να τα «ξαναβρεί» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την ανακήρυξη του δικού της Μνημονίου ως αντισυνταγματικού και την απειλή της Ουάσιγκτον ότι σταματάει να τη χρηματοδοτεί, η τοπική κυβέρνηση «ξαναστήλωσε» τα πόδια κι ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει χρήση της βοήθειας του Ταμείου. Όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα, που πληροφορήθηκαν τα νέα, όσοι υπουργοί της κυβέρνησης απέμειναν στο κλεινόν άστυ θα πρέπει να ...τσιμπήθηκαν. Και στην Πάρο, όπου ο πρωθυπουργός κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές θα πρέπει να ανησύχησαν. Γιατί είναι πολύ πιθανό, ο λεονταρισμός της ουγγρικής κυβέρνησης να βρει μιμητές κι επί ελληνικού εδάφους ή τουλάχιστον επίδοξους μιμητές. Ήδη, κατά τη διάρκεια των ελέγχων της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, δεν έλειψαν οι φωνές, ακόμα κι από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκυβερνάται με την τρόικα. Κύριος εκφραστής τους μάλιστα ήταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλος, ο οποίος είχε επιτεθεί εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου. Δεν αποκλείεται λοιπόν το ίδιο ζήτημα να ξανατεθεί και τώρα, και μάλιστα με μεγαλύτερη ζέση, μετά τις εξελίξεις στην Ουγγαρία.

ZENITH