Skip to main content

Το «μυστικό όπλο» του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέστη το ίδιο σοκ μ' εκείνο που είχε υποστεί η κυβέρνηση Σαμαρά, σε μια ανάλογη φάση της πρώιμης διακυβέρνησής της.

«Προχωρήστε γρήγορα». Αυτό, με δύο λέξεις είναι το μήνυμα που εξέλαβε από τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, τόσο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. To ίδιο μήνυμα ωστόσο εξέλαβε και στις επαφές που είχε τις αμέσως προηγούμενες ώρες σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Ολα δείχνουν ότι υπό την πίεση του χρόνου που τελειώνει, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε να προσθέσει στο πακέτο των μέτρων που συζητούνται στο «δίδυμο» Euro Working Group (EWG), και ορισμένα σκληρά μέτρα που άπτονται του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Χθες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε ευδιάκριτα, αλλά η τρόικα, επιμένει.

Γεγονός αποτελεί πάντως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέστη το ίδιο σοκ μ' εκείνο που είχε υποστεί η κυβέρνηση Σαμαρά, σε μια ανάλογη φάση της πρώιμης διακυβέρνησης της. Δηλαδή, δέχθηκε να εντάξει στη διαπραγμάτευση σκληρά μέτρα, μόνο μετά από τις «συστάσεις» του ΔΝΤ, οι οποίες είναι άγνωστο τι ακριβώς περιεχόμενο έχουν και κατορθώνουν να είναι τόσο... αποτελεσματικές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι αν όλα πάνε καλά και το πακέτο που συζητείται αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες πάρει το πράσινο φως, τότε, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πάρει και μια προκααταβολή, ύψους 1,9 δις ευρώ από τους εταίρους - δανειστές. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει: α) να συμφωνήσουν με τα μέτρα και β) να πειστούν για την υλοποίησή τους.

ZENITH