Skip to main content

Το NATO διευρύνει την παρουσία του γύρω από την Ρωσία

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για λειτουργία έξι νέων κέντρων διοίκησης, βρήκε σύμφωνες τις βαλκανικές χώρες, ως ένδειξη ότι η περιοχή δεν αγνοείται.

Οι υπουργοί Αμύνης του NATO συμφώνησαν να λειτουργήσουν νέα κέντρα διοίκησης στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιένς Στόλτενμπεργκ προ ημερών. Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για λειτουργία έξι νέων κέντρων διοίκησης, βρήκε σύμφωνες τις βαλκανικές χώρες, ως ένδειξη ότι η περιοχή δεν αγνοείται.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ιδρύσουν μονάδες διοίκησης και ελέγχου σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία. Όπως αναφέρθηκε, το μέτρο ελήφθη "εν όψει του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στα ανατολικά και νότια των συνόρων της Συμμαχίας", ανέφερε σε δήλωσή του το ΝΑΤΟ.

Τα νέα κέντρα "σε έξι από τις ανατολικές Συμμαχικές χώρες μας" εξασφαλίζουν ότι "διαθέτουμε τις κατάλληλες δυνάμεις, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, όπως μετέφεραν οι Southeast European Times.

"Οι αποφάσεις μας καθιστούν σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους από απειλές οι οποίες προέρχονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση", πρόσθεσε, γνωστού όντος φυσικά ότι η μοναδική "επικίνδυνη κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι αυτή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αντριάν Τσιοροϊάνου, Ρουμάνο ιστορικό, συγγραφέα και πρώην υπουργό Εξωτερικών, "η απόφαση του ΝΑΤΟ να ιδρύσει κέντρα διοίκησης δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου, αλλά επισημαίνει την αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας".

"Το ΝΑΤΟ, αν και αποτελεί αμυντική συμμαχία, έχει υποχρεωθεί να λάβει αυτή την απόφαση καθώς, ακριβώς δίπλα της, τα σύνορα κυρίαρχων κρατών χαράσσονται εκ νέου μέσω βίας", δήλωσε ο κ. Τσιοροϊάνου στους SETimes.

Ο κ. Μετόντι Χάντζι Γιάνεφ, καθηγητής στη Στρατιωτική Ακαδημία των Σκοπίων, συμφώνησε ότι η κίνηση του ΝΑΤΟ ήταν απαραίτητη. "Οι συνθήκες του γεωπολιτικού σχεδίου είναι εξαιρετικά διαφορετικές από αυτές στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σταθερό στα βήματά του", δήλωσε.

Η ίδρυση μόνιμων Νατοϊκών και Αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως η αντιπυραυλική βάση στη Ντεβεσέλου και τα νέα κέντρα διοίκησης, φέρουν εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς τη Ρωσία: ότι η Ρουμανία δεν θα επιστρέψει ποτέ στη σφαίρα επιρροής της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Μπογκντάν Αουρέσκου, στην Evenimentul Zilei.

Ενώ ο καθηγητής κ. Μπεχλούλ Μπεκάι από την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι "Τα γεγονότα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή οδήγησαν αναπόφευκτα σε νέα στρατηγική προσέγγιση του ΝΑΤΟ. Το σύνολο της γεωστρατηγικής κατάστασης έχει νέες στιγμές οι οποίες απαιτούν νέες προορατικές λύσεις και ευρεία υποστήριξη από όλους τους πιθανούς εταίρους, για τη δική τους ασφάλεια, ώστε να προστατευτούν από το ΝΑΤΟ".

Ο Σκοπιανός κ. Γιάνεφ, τον οποίο ανέφερα παραπάνω, δήλωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πάταξη της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Η ενσωμάτωση των Βαλκανίων είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ, ώστε να αποφευχθεί να αποτελέσει η περιοχή "σφήνα που μπορεί να καταληφθεί από τη Ρωσία μέσω διαφόρων μορφών επιρροής - οικονομική ή στρατιωτική", είπε.

Τέλος, ο κ. Στογιάν Κούζεφ, κοσμήτορας Εγκληματολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, δήλωσε ότι οι νέες μονάδες του ΝΑΤΟ θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια. "Το NATO προσπαθούσε πάντα να αμβλύνει τις σχέσεις μεταξύ των μελών του και μεταξύ των γειτόνων", δήλωσε. Προφανώς αγνοεί ότι με οπλισμό του ΝΑΤΟ εισέβαλε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, και η Ατλαντική Συμμαχία ένιψε τα χείρας της.

Στις έξι χώρες που δημιουργήθηκαν νέα κέντρα του ΝΑΤΟ, υπήρξε θετική υποδοχή, πλην της Βουλγαρίας όπου το εθνικιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ διοργανώνει διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ.

Ο Μακεδών

ZENITH