Skip to main content

Το παρασκήνιο της δύσκολης σχέσης ΣΥΡΙΖΑ - Στουρνάρα

Ποιες είναι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα της Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα;

Ποιες είναι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), το τελευταίο διάστημα; Μετά την τελευταία δημόσια παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία εκλήφθηκε από την πλευρά της Κουμουνδούρου ως ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας (σσ ο κ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση για τον Ξ. Ζολώτα τον Δεκέμβριο, είχε προειδοποιήσει ουσιαστικά για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην οικονομία αντιμνημονιακές πολιτικές), πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι είναι "πολικές".

Μάλιστα, ήταν τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε συναντηθεί για πάνω από 1,5 ώρα με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει εκείνος ένα bail in, την άνοιξη του 2012 κι αμέσως μετά είχε κάνει μια έμμεση, πλην ξεκάθαρη, επίθεση στον νυν διοικητή της ΤτΕ. Εκτοτε, πολλοί πίστευαν ότι έχει διακοπεί κάθε μορφής επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο, όπως γίνεται τώρα γνωστό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Γιάννης Δραγασάκη, στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα και επικεφαλής του άτυπου οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η επικοινωνία των δύο αντρών φέρεται να είναι πολύ πυκνή (κάποιοι λένε ότι είναι σχεδόν καθημερινή), γεγονός που καθιστά την εξέλιξη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ωστόσο πηγές από το επιτελείο του κ. Τσίπρα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η δική του στάση απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ δεν έχει μεταβληθεί ούτε κατ' ελάχιστον, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση και θα πρέπει να συνεργασθεί με την ΤτΕ.

ZENITH