Skip to main content

Το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup

EU institutions η ονομασία του νέου σχήματος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Για ποιες λέξεις συγκρούονται Έλληνες και Ευρωπαίοι εταίροι.

Τέσσερις λέξεις – κλειδιά, οι τρεις από την ελληνική πλευρά και η μία από τους Ευρωπαίους εταίρους, φέρεται να έσβησαν οριστικά την κοινή ανακοίνωση που είχε συνταχθεί μετά τις συνομιλίες στο Εurogroup.

Οι λέξεις αυτές έδωσαν και το τέλος στη συμφωνία επί της αρχής που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συζητήσεων, παραπέμποντάς τα πλέον όλα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, φέρεται να είχε συμφωνηθεί και το σχήμα που θα αντικαθιστούσε την τρόικα. Το όνομα του νέου σχήματος επιτήρησης θα ήταν EU institutions και είχε κλειστεί το ραντεβού για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα Πέμπτη και Παρασκευή για τα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων.

Η ρήξη

Όλα όσα είχαν συμφωνηθεί ωστόσο γκρεμίστηκαν καθώς δεν ήταν δυνατή η έκδοση κοινής ανακοίνωσης. Το τελικό κείμενο περιείχε λέξεις – κλειδιά για τις οποίες η ελληνική αποστολή ήταν αντίθετη, όπως η λέξη «παράταση».  «Ήταν αδύνατο να συμφωνήσουμε σε αυτό», ξεκαθάριζαν χθες πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο.
Για αρκετές ώρες έγραφαν και έσβηναν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πετύχουν τη... σωστή λέξη που θα συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Εxtend (παράταση), amend (τροποποίηση), conclude (ολοκλήρωση) και bridge (γέφυρα) ήταν συνολικά οι λέξεις έβαζαν στο τραπέζι οι δύο πλευρές.

Από σήμερα πάντως η ελληνική αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει επαφές, προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση, η οποία θα σφραγιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

ZENITH