Skip to main content

Το plan Β του οικονομικού επιτελείου για το 2011

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχισθεί το 2011 με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9,6 δισ. ευρώ, τα οποία προσδοκάται ότι θα μειώσουν το έλλειμμα από το 8,1% του ΑΕΠ το 2010 στο
Παρόλο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απορρίπτει κάθε σενάριο απόκλισης τόσο του φετινού προϋπολογισμού όσο και αυτού του 2011, έχει ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό, ώστε να  αποφύγει κάθε πιθανή απώλεια εσόδων και να πετύχει την πολυπόθητη δημοσιονομική επιστροφή.

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχισθεί το 2011 με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9,6 δισ. ευρώ, τα οποία προσδοκάται ότι θα μειώσουν το έλλειμμα από το 8,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 7,6%, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Ωστόσο, το φάντασμα της υστέρησης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που πλανάται τον τελευταίο καιρό, αλλά και οι χρόνιες ελληνικές παθογένειες έχουν σημάνει συναγερμό στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το νέο προϋπολογισμό είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η μεταφορά στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα φορολογούνται με 11%, η καθιέρωση «πράσινων τελών» για τα ΙΧ και η φορολόγηση των αυθαιρέτων. Σίγουρα θεωρούνται και τα έσοδα που θα προέλθουν από τον Καλλικράτη, αλλά και από την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων. 

Σε περίπτωση, όμως, που δεν πάνε όλα κατ΄ ευχήν, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμη νέα δέσμη μέτρων, η οποία θα αποτελέσει αντίβαρο στις τυχόν αποκλίσεις. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, η περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και αναδρομικό πόθεν έσχες σε επιλεγμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

ZENITH