Skip to main content

Το πρώτο αντιπολιτευτικό «χτύπημα» ετοιμάζει η ΝΔ Θεσσαλονίκης

Στη ΝΔ Θεσσαλονίκης επικρατεί προβληματισμός και αναμονή. Τι λένε γαλάζια στελέχη για την ήττα και τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα.

του Τάσου Τασιούλα

Στάση αναμονής τηρούν τα στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, τις πρώτες μετεκλογικές μέρες και παρά το γεγονός ότι υπάρχει στενοχώρια για την ήττα στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, είναι με το δάχτυλο στη… σκανδάλη, για τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις που θα αφορούν στην περιοχή.

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως έλεγαν στη Voria.gr, είναι νωρίς να γίνει σε τοπικό επίπεδο, αφού πρώτα αναμένονται οι πρώτες κινήσεις κεντρικά στο κόμμα και αναλόγως των μηνυμάτων που θα σταλούν θα υπάρξει και κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, εντός των επόμενων ωρών και με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το πρώτο «χτύπημα» της ΝΔ Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο.  Ενδεχόμενη κατάργηση ή υποβάθμιση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα με επίσημο τρόπο, τόσο από τους τοπικούς βουλευτές και στελέχη μεμονωμένα, όσο κι από τη Διοικούσα Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αναμένονται οι πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις και δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στις οποίες θα γίνεται αυστηρή κριτική, όπως άλλωστε γινόταν κι από το ΣΥΡΙΖΑ όσο κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισαν στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης στη Voria.gr.

Σε τοπικό επίπεδο συζητείται ο χρόνος της νέας κυβέρνησης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ανοιχτό το σενάριο της «παρένθεσης», παρά την ισχυρή πλέον πλειοψηφία στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το σενάριο αυτό ενισχύουν, όπως λένε, οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που εκφράζουν τα δυο κόμματα σε μια σειρά από ζητήματα. «Μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα έχει προοπτική σταθερής παρουσίας ή θα αποτελέσει μια απλή… παρένθεση. Ακόμη πάντως είναι νωρίς και βιαστικά συμπεράσματα δεν πρόκειται να βγάλει κανείς. Προς το παρόν όλα είναι σε διάσταση… φιλολογικών συζητήσεων», έλεγε γαλάζιο στέλεχος.

Κουβέντα για εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος δε γίνεται επισήμως. Πηγαδάκια υπάρχουν, όπως και προβληματισμός, όμως επί της ουσίας κουβέντα δεν υφίσταται, βεβαιώνουν οι συνομιλητές μας. Όλοι πάντως συμφωνούν πως παρά την εκλογική ήττα δεν πρέπει να υπάρξει περίοδος εσωστρέφειας.

Πάντως, τα τοπικά στελέχη είδαν με ικανοποίηση (όση τους επιτρέπει η τελική εικόνα του κόμματος) στο νομό Θεσσαλονίκης η ΝΔ να διατηρεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών της, αλλά κυρίως τις έδρες που αναμενόταν να πάρει εφόσον καταλάμβανε τη δεύτερη θέση.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν, οι τέσσερις έδρες κατακτήθηκαν, παρά τις εικασίες ότι μπορούσαν να είναι λιγότερες, όπως και οι δυο έδρες στη Β’ εκλογική περιφέρεια. Σε επίπεδο ποσοστών πάντως, οι απώλειες του κόμματος σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κυμάνθηκαν πάνω από το μέσο όρο πανελλαδικά.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έχασε περίπου 8.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και οι απώλειες σε ποσοστό είναι λιγότερες από 3%.

Επίσης, στη Β’ Θεσσαλονίκης χάθηκαν περίπου 4.000 ψήφοι και οι απώλειες σε ποσοστό είναι γύρω στο 2,5% σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επισήμως (με τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και τη συζήτηση των λόγων της ήττας) δεν πρόκειται να γίνει πάντως το αμέσως επόμενο διάστημα.

ZENITH