Skip to main content

Το πρώτο κρίσιμο crash test της χθεσινής απόφασης

Τι εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου και τι προβλέπουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη χθεσινή απόφαση της Ευρωζώνης; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που διατυπώνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά την έγκριση των όρων για την ενεργοποίηση του συμφώνου για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Κοινή είναι η αίσθηση πως όσοι περιμένουν ότι από την πρώτη στιγμή τα spreads θα υποχωρήσουν δραματικά και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, θα απογοητευθούν.

Αντιθέτως, στην πλειοψηφία τους, τα στελέχη του πιστεύουν ότι θα πάρει αρκετό διάστημα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση κι ότι μετά από μερικούς μήνες θα αποκατασταθεί η τάση στο κόστος του δανεισμού. Με ή χωρίς την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να επιδειχθεί επιμονή κι υπομονή. Αυτή είναι και η «γραμμή» που περνούν από χθες στο υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο - πέραν όλων των άλλων - να κερδίσουν χρόνο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η αυριανή έκδοση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου θα αποτελέσει ένα πρώτο crash test, καθώς από το επιτόκιο με το οποίο θα συναφθεί η εν λόγω έκδοση θα φανεί αν οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα που έστειλαν χθες οι Βρυξέλλες.

ZENITH