Skip to main content

Το ψωμί «ψωμάκι» θα πούνε οι καταναλωτές

Πάνω από 70 λεπτά θα αγοράζουν από τον Σεπτέμβριο το καρβέλι οι καταναλωτές, λόγω της αύξησης κατά 25% στις τιμές των αλεύρων.
Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η αύξηση κατά 25- 30% της τιμής του ψωμιού, ως αποτέλεσμα της κούρσας στις τιμές αλεύρων, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μέσα στο φθινόπωρο το καρβέλι πάνω από 70 λεπτά.

Ήδη από χθες οι τιμές των αλεύρων έχουν αυξηθεί κατά 25% (100 ευρώ ο τόνος) και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν μία τόσο μεγάλη αύξηση, καθώς έχουν ήδη απορροφήσει τις δύο ανατιμήσεις ΦΠΑ το προηγούμενο διάστημα.

Η κατακόρυφη αύξηση στα προϊόντα αλεύρων αναμένεται να επιφέρει ανατιμήσεις, εκτός από το ψωμί και σε σειρά άλλων συναφών προϊόντων, όπως ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, ενώ η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών.

Όλες οι παραπάνω αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη των καταναλωτών το αργότερο μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις και αρκετοί έχουν σπεύσει να κατηγορήσουν τους αλευροβιομήχανους για αισχροκέρδεια.

Συγκεκριμένα, λάδι στη φωτιά έριξε ανακοίνωση του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «από τη θεαματική αυτή εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40 - 50 ημέρες, επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων». Η φασαρία που προκλήθηκε ανάγκασε αργότερα το Σύνδεσμο να αναθεωρήσει και να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

ΚΚΕ: Αισχροκέρδεια χείριστου είδους η αύξηση των τιμών

«Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό».

ZENITH