Skip to main content

Το σχέδιο για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η συγχώνευση, ο νέος φορέας και η μετεξέλιξη στην Αναπτυξιακη Τράπεζα που αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Το σχέδιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Τι προβλέπει; Τη συγχώνευση της Attica Bank με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο τελικός στόχος, με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, είναι ο νέος φορέας που θα προκύψει από τη κίνηση αυτή, κάποια στιγμή, να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία λείπει από την Ελλάδα και συνιστά προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση. Προς το παρόν, όμως, το σενάριο παραμένει ανενεργό. Κι αυτό γιατί έχουν προτεραιότητα άλλες κινήσεις.

Όπως, για παράδειγμα, αυτή της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της, Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. Ο κ. Αντωνόπουλος προέρχεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αυτό ενδεχομένως να «λέει», από μόνο του, πολλά. Γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να αποτελέσει τον άνθρωπο - κλειδί, που θα κληθεί να φέρει σε πέρας το παραπάνω project, αν κι όποτε αποφασισθεί να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης.

Στην παρούσα κυβέρνηση, πάντως, επενδύουν πολλά σε αυτή την προοπτική. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία, ως γνωστόν, προορίζεται για τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Εθνικής Τράπεζας, αρχικά επιθυμούσε να τοποθετηθεί επικεφαλής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας. Τελικώς, κι επειδή το project πάει γι' αργότερα, κατευθύνθηκε προς την Εθνική.

ZENITH