Skip to main content

Το τελευταίο αγκάθι για την ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ

Το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την τελική συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, που έχει ανοίξει η πρωτοβουλία του Γιούνκερ. Τεχνική παράταση μέχρι τον Αύγουστο και νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων αντί του email

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο, αγκάθι προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ενδιάμεση συμφωνία της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το Βερολίνο είναι κατηγορηματικό ως προς τη θέση πως «πρώτα κλείνει το τρέχον πρόγραμμα (σσ που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου) και η τελευταία αξιολόγηση και μετά συζητάμε νέα συμφωνία». Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η βάση οποιασδήποτε συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας είναι το πρόγραμμα διάσωσης.

Αξιωματούχοι του Βερολίνου δηλώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει πολλές από τις ελληνικές προτάσεις, όπως τη χρηματοδοτική γέφυρα, ακόμη και τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015, από 3% που είναι σήμερα. Προϋπόθεση για αυτό είναι, όπως λένε, να τηρήσει η Ελλάδα τα συμφωνηθέντα. «Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες και πρέπει να τις τηρεί, αλλιώς θα χάσει την αξιοπιστία της. Ποιος θα υπογράφει εφεξής συμφωνίες με την Ελλάδα, όταν ξέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να τις ακυρώσει», λέει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Βερολίνου, ο οποίος σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η αξιοπιστία της ίδιας της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Τετάρτης πρόταση τεσσάρων σημείων, στη βάση μυστικού σχεδίου που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, (περισσότερα εδώ) έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την απόρριψη του τρέχοντος προγράμματος και της αξιολόγησης, καθώς  - όπως έχει διαμηνύσει ο ΥΠΟΙΚ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -  δεν αναγνωρίζει την τρόικα.

Όπως φαίνεται τις τελευταίες ώρες, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ενδεχομένως στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο η αμετακίνητη στάση τόσο της Αθήνας όσο και του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα προκαλεί φόβους για πρόκληση του «ατυχήματος» που κανείς δεν επιθυμεί. Μένει πλέον να φανεί εάν στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει πίσω στο μείζον, όπως εξελίσσεται, θέμα του τρέχοντος μνημονίου, ή εάν θα καταγραφεί σκηνικό ρήξης και πλήρους διαφωνίας, με τις περισσότερες  πιθανότητες πάντως να δείχνουν συμβιβασμό.

Το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι θα είναι μία όσο γίνεται πιο κοστολογημένη πρόταση της ελληνικής πλευράς που φέρνει σχετικά ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους στόχους της εκκρεμούς αξιολόγησης, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος του διαβόητου email Χαρδούβελη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία τεχνική παράταση του προγράμματος μέχρι το τέλος Αυγούστου που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ με βασικό αντικείμενο τη νέα ρύθμιση του χρέους.

Πληροφορίες θέλουν τα ταξίδια-αστραπή των Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα να είχαν ακριβώς στόχο την από κοινού επεξεργασία της ελληνικής πρότασης που θα κατατεθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης.

Έτσι, Σόιμπλε και Μέρκελ, από τη μία, θα μπορέσουν να πουν στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και, Τσίπρας-Βαρουφάκης, από την άλλη, θα μιλήσουν στους Έλληνες πολίτες για δικαίωση με ένα πρόγραμμα-γέφυρα που βάζει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στο μνημόνιο.

Εκτός από τον καθοριστικό ρόλο του Γιούνκερ, πληροφορίες αναφέρουν πως θετικό ρόλο στο παρασκήνιο να έχουν παίξει και οι παρεμβάσεις των Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ...

ZENITH