Skip to main content

Το θρίλερ του capital control και πώς αποφεύχθηκε

Ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αποφεύχθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις ενός capital control στην Ελλάδα, που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, πριν από περίπου 15 μέρες, έρχονται μόλις τώρα στη δημοσιότητα. Στο σύνολο τους παραπέμπουν σε ένα θρίλερ, το οποίο παίχτηκε στο παρασκήνιο, μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών - Φρανκφούρτης, με αίσιο, ευτυχώς, αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, μόλις τώρα γίνεται γνωστό ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάζονταν ακόμα και οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών συστημικών ομίλων στα Βαλκάνια.

Πώς; Θα ετίθεντο υπό τον έλεγχο των τοπικών κεντρικών τραπεζών, ενώ στην Κύπρο, για μερικές ώρες, μπορεί και να σταματούσαν οι συναλλαγές στις εκεί τράπεζες, από το φόβο ενός bank run. Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ανάσχεσης τέτοιου είδους σεναρίων, που κάποιοι απεργάζονταν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, αυτό το σενάριο αντιμετωπίσθηκε με πολύ μεγάλη ψυχραιμία από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, παρά τη μεγάλη πίεση, σε επίπεδο ρευστότητας, που δέχθηκαν, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Το γεγονός συνιστά κατά κάποιο τρόπο και ένα είδος εχέγγυου για την αντιμετώπιση αντίστοιχων μελλοντικών απειλών, που κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει ότι δεν θα εμφανιστούν ξανά.

ZENITH