Skip to main content

Το υπουργείο Οικονομίας πυρήνας του ανασχηματισμού

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα συζητήσει με στενούς συνεργάτες του αλλαγές στις ηγεσίες υπουργείων, καθώς και το πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που θα
Φουντώνει το τελευταίο διάστημα η φημολογία περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον πρωθυπουργό να έχει πραγματοποιήσει στην Πάρο κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να έχει καταλήξει πως το βασικό υπουργείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αλλαγή είναι το υπουργείο Οικονομίας.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η εξαγγελία δέσμης αναπτυξιακών μέτρων από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου να συνδυαστεί με αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για την υλοποίησή τους, προκειμένου να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα σε έναν τομέα, που το κυβερνητικό έργο έχει παρουσιάσει σημαντική υστέρηση. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως επικρατέστεροι για να αναλάβουν το ΥΠΟΙΑΝ είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώτος έχει να επιδείξει έργο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας και το σχετικό πολιτικό κόστος (επίθεση στο υπουργείο με το θάνατο του υπασπιστή, δολοφονία Γκιόλια κτλ), κάτι που ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναγνωρίζει και πιθανόν να θελήσει να τον ανταμείψει δίνοντάς του την ευκαιρία να είναι ο μπροστάρης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του έχει πραγματοποιήσει και αυτός σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο τροχοπέδη στη συγκεκριμένη επιλογή πιθανόν να αποτελέσουν οι κατά καιρούς ατυχείς επικοινωνιακοί χειρισμοί τού στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχουν ενοχλήσει τον κ. Παπανδρέου.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως ο πρωθυπουργός, που διατηρεί στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τη νυν υπουργό Οικονομίας, θα επιχειρήσει να "χρυσώσει το χάπι" για την κ.Κατσέλη, με την αξιοποίησή της σε ισχυρό υπουργείο.

Αλλαγές είναι πιθανόν να υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία, καθώς πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πάντως, ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από την Πάρο και θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν όλα τα καυτά ζητήματα.

Να σημειωθεί ωστόσο πως, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο μοναδικός χρόνος στον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινάει ο διάλογος για τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

ZENITH