Skip to main content

Το χρηματιστήριο...στον κινηματογράφο!

Εξαιτίας της πρόσφατης, και πιο σοβαρής, οικονομικής κρίσης, ο Ολιβερ Στόουν αποφάσισε να επανέλθει στη Γουόλ Στριτ και τη λειτουργία της που οδήγησε σ΄ ένα νέο, άκρως επικίνδυνο κραχ.
Μπορεί η πραγματικότητα να έχει ξεπεράσει τη μυθοπλασία, όμως η ταινία "Γουόλ Στριτ - το χρήμα δεν κοιμάται ποτέ" του Ολιβερ Στόουν, που προβλήθηκε χθες, εκτός συναγωνισμού, στο επίσημο τμήμα του 63ου Φεστιβάλ των Κανών, παραμένει ένα αρκετά ενδιαφέρον ντοκουμέντο του πώς λειτουργεί το αμερικανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο.

 Εξαιτίας της πρόσφατης, και πιο σοβαρής, οικονομικής κρίσης, ο Ολιβερ Στόουν και οι σεναριογράφοι του αποφάσισαν να επανέλθουν στη Γουόλ Στριτ και τη λειτουργία της που οδήγησε σ΄ ένα νέο, άκρως επικίνδυνο κραχ, που ο αντίκτυπός του άγγιξε ολόκληρο τον κόσμο, μαζί και την Ελλάδα, με τα τρομερά αποτελέσματα που γνωρίζουμε.

Η ταινία ακολουθεί, από τη μια, τον ίδιο ήρωα, τον Γκέκο (που ερμηνεύει και πάλι ο Μάικλ Ντάγκλας) από τη στιγμή που αποφυλακίζεται μέχρι τη νέα του πορεία, το 2008, στην αρχή ως συγγραφέα που ανακάλυψε τα λάθη του στη διάρκεια της φυλάκισής του και τα αναπτύσσει στο βιβλίο του "Είναι καλή η απληστία;". Από την άλλη, παρακολουθούμε την πορεία ενός νέου γιάπη του χρηματιστηρίου (Σάια Λαμπέφ), ερωτευμένου με την αποξενωμένη κόρη του Γκέκο, που, όντας ιδεαλίστρια, προσπαθεί να κάνει μια πιο έντιμη στο χώρο καριέρα.

Για τον Στόουν το χρηματιστήριο οδηγεί στην παγκόσμια καταστροφή, αν και ο ίδιος δεν έχει κάτι καλύτερο να προτείνει, εκτός από μια κάπως ουτοπική "απόδραση" στην πράσινη ενέργεια που προσφέρει ο νεαρός ήρωάς του. Η ταινία του βέβαια μας δείχνει - έστω και κάπως καθυστερημένα - την πραγματική εικόνα της Γουόλ Στριτ, η οποία στην ταινία είναι τελικά το φόντο όπου εκτυλίσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα πρόσωπα.

ZENITH