Skip to main content

Το χρώμα του χρήματος βλέπει σήμερα η Ελλάδα

Γιατί παρακολουθούμε για ιστορικούς λόγους το spread και πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις ελεύθερες αγορές
Το χρώμα του χρήματος θα δει σήμερα - επιτέλους - η ελληνική κυβέρνηση. Με τις ημερομηνίες για τη λήξη του ομολογιακού δανείου της 19ης Μαΐου να «τρέχουν» ήδη αντίστροφα, η προκαταβολή που καταφτάνει σε λίγες ώρες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να απαλύνει κάπως τον πόνο από το τελευταίο σκληρό πακέτο μέτρων που επιβλήθηκε στη χώρα μας, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο μέρος της προκαταβολής θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και θα προέρχεται από το ταμείο της Ευρωζώνης.

Από το ΔΝΤ, σήμερα, αναμένονται περί τα 7 δισ. ευρώ, ενώ από τις Βρυξέλλες 13 δισ. ευρώ. Συνολικά, το ποσό της πρώτης δόσης υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ και μέσω αυτού θα αποπληρωθεί και θα ανανεωθεί το ομολογιακό δάνειο, ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 19 Μαΐου.

Η βεβαιότητα τακτοποίησης αυτής της ανελαστικής υποχρέωσης είναι που οδήγησε τo srpead των 10ετών ελληνικών ομολόγων κάτω από τα επίπεδα των 500 και σε ορισμένες περιπτώσεις των 400 μονάδων βάσης τα τελευταία 24ωρα. Αν και η πορεία τους, μετά την ανακοίνωση του πακέτου σωτηρίας, έχει περισσότερο ...ιστορικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικό. Η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να «βγει» και να δανειστεί αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια που χρειάζεται από την ελεύθερη αγορά, οπότε το spread είναι αδιάφορο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η χώρα μας θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές μετά από ένα ή δύο χρόνια, τουλάχιστον. Έως τότε, υπομονή...

ZENITH