Skip to main content

Τον ανασχεδιασμό του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ ζητά η ΟΒΣΘ

Την αναθεώρηση του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ ζήτησε από τη νέα Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).
Την αναθεώρηση του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ ζήτησε από τη νέα Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).

Για το  ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και την επικείμενη αναθεώρησή του, η ΟΒΣΘ εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να κινηθεί  στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της συμμετοχής των μικρών επιχειρήσεων με ειδική μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους, για τη συμμετοχή και αξιολόγησή τους και με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους (μείωση του πλαφόν ένταξης), ώστε να αποφεύγονται κακώς κείμενες πρακτικές.

Επίσης, πρέπει να υπάρξει μια πραγματικά ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας στον σχεδιασμό και αξιολόγηση, καθώς και διεύρυνση  των φορέων που εκπροσωπούν τοπικά τις πολύ μικρές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και εν γένει την τοπική οικονομία, πλην των επιμελητηρίων

Αναφορικά με το ΤΕΜΠΜΕ, τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω για να υλοποιηθούν επαρκώς οι επιδοτήσεις επιτοκίων δανεισμού και να αναπτυχθεί το εύρος των δανείων και να μετεξελιχθεί ο φορέας σε χρηματοδοτικό οργανισμό  για μικρές επιχειρήσεις πάνω στα μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Ακόμη να δοθούν άτοκα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις Μ.Μ.Ε. για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα μεταφέρονται κατευθείαν στο δημόσιο ή τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο οφείλει ο δανειζόμενος.

Το Προεδρείο της ΟΒΣΘ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, λόγω της μετεγκατάστασης των βιοτεχνιών σε όμορες χώρες των Βαλκανίων, που επέφερε συρρίκνωση της βιοτεχνίας και της παραγωγής.

Σύμφωνα με τη ΟΒΣΘ σε απελπιστική θέση και με άσχημες επίσης επιπτώσεις στην αγορά εργασίας έφεραν την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας και η αθρόα εισαγωγή και παράνομη διακίνηση προϊόντων από τρίτες χώρες.

Όπως τονίστηκε, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τελευταία κρίση, την μεγαλύτερη εδώ και 80 χρόνια, δημιούργησαν ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην αγορά. Καθώς οι ΜΜΕ κυριαρχούν στο παραγωγικό δυναμικό της κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων, απορροφώντας το 72% της απασχόλησης, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυσή τους.

Συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. όπου διαπιστώθηκε ότι ο εχθρός αυτής της υπόθεσης είναι ο χρόνος και  πρέπει άμεσα να επισπευσθούν οι διαδικασίες  από την πολιτεία, με βάση την προειλημμένη απόφαση των φορέων της πόλης  για την επιλογή της περιοχής της Σίνδου.

Τέλος, το Προεδρείο της Ο.Β.Σ.Θ. ζήτησε τη σταθερή και θεσμική συνεργασία με την Π.Κ.Μ. και θα καταθέσει προτάσεις για την ανάπτυξη ενεργειών και δράσεων υπό την «ομπρέλα» της Γενικής Γραμματείας,  που θα αφορούν στην ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της, η κ. Λιονή υπογράμμισε ότι σε επικείμενη συνάντησή της με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα προωθήσει τις θέσεις της ΟΒΣΘ για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, καθώς και για το ζήτημα του ΤΕΜΠΜΕ που τελούν υπό αναμόρφωση.

Ανέφερε, δε, ότι η αποκέντρωση δεν πρέπει να μείνει σχήμα λόγου, αλλά να γίνει πραγματική και ουσιαστική και πως η εξωστρέφεια και η συνεργασία με τους φορείς που εκφράζουν θεσμικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της περιοχής πρέπει να προωθηθεί ως πρώτο μέλημα. Με αυτό το σκεπτικό, δήλωσε ότι θα δεχθεί με ενδιαφέρον κάθε πρόταση που θα έχει ως στόχο της την πραγμάτωση των παραπάνω.

ZENITH