Skip to main content

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΟΒΣΘ

Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, δικαιότερη φορολογία και επίσπευση της χρηματοδότησης των ΜμΕ, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, ζητά η ΟΒΣΘ.
Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, δικαιότερη φορολογία και επίσπευση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, ζητά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ). Παράλληλα, με αφορμή την ετήσια γενική της συνέλευση, επαναφέρει το θέμα της σταθερής χρηματοδότησης του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με το 0,64% του ΑΕΠ.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΘ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και θα φέρουν την ανεργία στο 13%, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός κινείται ήδη γύρω στο 5%. «Όλο αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτα, κοινωνική αναταραχή και στην επίσημη παράδοση του κλειδιού της χώρας σε αλλότρια συμφέροντα», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, τα βιοτεχνικά σωματεία διεκδικούν ακόμη: κάλυψη των ελλειμμάτων των ΤΑΕ, ΤΣΑ και υπολοίπων ταμείων, δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα με συνεισφορά επιχειρήσεων, αναλόγως μεγέθους και οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και ειδική προνοιακή πολιτική για τους αυτοαπασχολούμενους.

Σε επίπεδο φορολογικού ζητούν -μεταξύ άλλων- κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, συντόμευση του χρόνου κλεισίματος των εκκρεμών ανέλεγκτων χρήσεων των επιχειρήσεων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (περισσότερες δόσεις), καθώς και επαναφορά αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις.

Η ΟΒΣΘ υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί άμεσα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζει πραγματικά τις ελληνικές ΜΜΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού για τις Μ.Μ.Ε., την εντονότερη προσήλωση στην πάταξη του παραεμπορίου, την αυστηρή τήρηση εβδομαδιαίου ωραρίου έως 52 ωρών της αγοράς με πλήρη θεσμική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

Τονίζει, τέλος, ότι πρέπει άμεσα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ., καλώντας την πολιτεία να αγνοήσει τις «σειρήνες», που προσπαθούν να ακυρώσουν τη γνωμοδότηση των φορέων της πόλης για χωροθέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο.

ZENITH